Організація харчування

Інформація

про організацію харчування в дошкільному навчальному закладі № 33

«Маринка» у I кварталі 2019 року

з/п

Найменування  показника Усього Місто Село
1 2 3 4 5
1 Середня вартість харчування 1 дитини в день у дошкільних навчальних закладах, крім того:

ясла

сад

 

 

18

22

 

 

18

22

 
1.1 – у ДНЗ загального розвитку

ясла

сад

 

18

22

 

18

22

 
  – % (грн.) доплати з місцевого бюджету

 

40% 40%  
2 Середній показник виконання натуральних норм харчування в місті, крім того:      
2.1 – у ДНЗ загального розвитку, всього

у тому числі:

     
  Ранній вік 62 62  
  Дошкільний вік 67 67  
4 Залучення додаткових коштів на харчування (із розрахунку в день на 1 дитину), крім того:      
4.1 – заготівля овочів батьками;      
4.2 – працівниками;      
4.3 – спонсорська допомога продуктами сільськогосподарськими підприємствами, приватними підприємцями тощо;      
4.4 Вказати спонсорів і назву ДНЗ, де активно залучається спонсорська допомога      
5 Загальна кількість дітей пільгових категорій у ДНЗ

у тому числі:

44 44  
5.1 – діти-сироти або діти позбавлені батьківського піклування,

– з них отримують безкоштовне харчування у ДНЗ

 
5.2 – діти з малозабезпечених сімей,

– з них отримують безкоштовне харчування у ДНЗ

5

5

5

5

 

 

5.3 – діти, батьки яких знаходяться в зоні АТО,

– з них отримують безкоштовне харчування у ДНЗ

20

20

20

20

 
5.4 – діти-інваліди 2 2  
5.5 – багатодітна сім’я 17 17

 

Середній показник виконання натуральних норм харчування

                         в дошкільному навчальному закладі №33 «Маринка» за І кв. 2019 року

№ з/п Назва продукту Норма на одну дитину Фактично спожито однією дитиною Відхилення

(+ -)

Виконання норм (%)
місто село місто село місто село

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Хліб житній 0,040 0,033 -0,007 83
2 Хліб пшеничний 0,080 0,041 -0,039 51
3 Борошно пшеничне 0,025 0,025 N 100
4 Крохмаль 0,004 0,0009 -0,0031 23
5 Крупи, бобові, макаронні вироби 0,045 0,041 -0,004 91
6 Картопля 0,190 0,159 -0,031 84
7 Овочі свіжі 0,230 0,161 -0,069 70
8 Фрукти свіжі, цитрусові 0,1 0,012 -0,088 12
9 Соки 0,070 0,025 -0,045 36
10 Фрукти сушені 0,010 0,009 -0,001 90
11 Кондитерські вироби 0,015 0,007 -0,008 47
12 Цукор 0,045 0,035 -0,010 78
13 Мед, медопродукти 0,002
14 Масло вершкове 0,021 0,013 -0,008 62
15 Олія 0,009 0,009 N 100
16 Сало
17 Яйця 0,020 0,015 -0,005 75
18 Молоко, кисломолочні продукти 0,400 0,208 -0,192 52
19 Сир кисломолочний 0,045 0,019 -0,026 42
20 Сир твердий 0,005 0,001 -0,004 2
21 Сметана 0,010 0,005 -0,005 50
22 М’ясо, м’ясопродукти 0,100 0,054 -0,046 54
23 Риба, рибопродукти 0,045 0,025 -0,020 56
24 Кава злакова, цикорій 0,004 0,004 N 100
25 Какао 0,002 0,002 N 100
26 Чай 0,0002 0,0002 N 100
27 Сіль, сіль йодована 0,005 0,005 N 100
28 Дріжджі 0,001 0,0007 -0,0003 70
29 Лавровий лист 0,001 0,001 N 100
30 Сухарі панірувальні 0,002 0,002 N 100
31 Томатна паста 0,002 0,002 N 100
32 Ванільний цукор 0,0001 0,0001 N 100
33 Кислота лимонна 0,0001 0,0001 N 100
В середньому по ЗДО 67


Що не рекомендовано використовувати у раціоні дітей дошкільного віку?

У харчуванні дітей дошкільного віку неприпустиме використання:

  • кулінарних жирів (маргарин та їх похідні), які містять транс ізомери жирних кислот, що сприяють виникненню онкозахворювань;
  • сирокопчених м’ясних гастрономічних виробів і ковбас, у зв’язку з вмістом у них кількості харчових домішок, у тому числі консервантів, ароматизаторів і ін., а також різноманітних екстрактивних  і збудливих інгредієнтів;
  • смажених у жирі (маслі) продуктів, виробів (пиріжків пончиків, картоплі і т.ін.);
  • продуктів, що містять екстрактивні та збудливі компоненти: консерви і мариновані овочі та фрукти консервовані з додаванням оцту); сири гострих сортів;
  • кісткові і грибні бульйони. У тому числі харчові концентрати на їх основі;
  • оцту, гірчиці, хріну, перцю гострого (червоного, чорного) й інших гострих приправ;
  • соусів типу майонез або на основі жирової емульсії, що містить оцет, гірчицю або інші гострі приправи (типу кетчуп);
  • міцного чаю, кави натуральної, а також інших продуктів, що містить кофеїн і будь-які стимулятори, алкоголь;
  • газові напої (наслідками їх регулярного і постійного вживання є захворювання органів травлення; ожиріння; цукровий діабет і карієс; алергія);
  • тонізуючих, біологічно активних домішок до їжі (БАД), що містять елеутерокок, женьшень, родіолу рожеву, інші аналогічні компоненти, що впливають на ріст тканин організму, а також продуктів, що виробляються за допомогою перерахованих домішок;
  • продуктів на основі генно-модифікованої сировини, що містять стимулятори росту (гормони, гормоноподібні речовини) й антибіотики.