Чи можна прийняти дитину в дитсадок без щеплень

Вакцинація вважається одним з найефективніших методів профілактики інфекційних та неінфекційних хвороб. Щеплення входить до переліку гарантованих державою послуг та робиться безплатно.

В Україні існує перелік профілактичних щеплень, які є обов’язковими та внесені до спеціального календаря.

Календар профщеплень передбачає, що дитину можна безплатно вакцинувати проти 10 інфекційних захворювань. Зокрема, проти туберкульозу, вірусного гепатиту В, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору тощо.

Перше щеплення проти гепатиту B роблять малюку в перший день життя, а на третій-пʼятий день – проти туберкульозу. Загалом до досягнення 6-річного віку дитині роблять близько 18 щеплень (проти різних хвороб різними дозами).

Наприклад, вакцинація від дифтерії та правця здійснюється у 2, 4, 6 та 18 місяців, потім у 6 та 16 років, а потім кожні 10 років життя.

Проте все частіше батьки відмовляються вакцинувати дітей, мовляв, це небезпечно і неефективно. У такому випадку постає питання – чи приймуть малюка в дитячий садочок без необхідних щеплень?

Дітей без необхідних щеплень приймають в дитсадки лише з дотриманням двох умов:

  • за відсутності епідемії, тобто якщо епідемічна ситуація в нормі;
  • якщо лікарсько-консультативна комісія (з залученням епідеміолога) дала згоду на відвідування дитиною навчального закладу.

Якщо ці дві умови виконані, керівник дошкільного  навчального закладу не має права відмовити в прийомі до дитсадка  дітей, у яких немає обов’язкових профілактичних щеплень.

Крім того, якщо в дитини немає необхідних щеплень через індивідуальні медичні протипоказання, вона теж може відвідувати освітній заклад. В інших випадках керівник закладу має повне право не прийняти дитину без щеплень.

Що каже Закон

Законом України Про захист населення від інфекційних хвороб чітко визначено це питання.

– Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. Якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, за благополучної епідемічної ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його, – йдеться в ст. 15 закону.

Відповідно, якщо дитина не вакцинована через медичні протипоказання, вона може відвідувати дитсадок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen + ten =