Про кір і вакцинацію: це треба знати!

Останнім часом багато говорять про кір. Якими симптомами він характеризується, і чи слід робити вакцинацію проти нього? Наведемо думки від Євгена Комаровського та Цікавої науки.

Кір є однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку, навіть не зважаючи на наявність безпечної, ефективної та недорогої вакцини. Більшість смертельних випадків кору стаються через ускладнення, пов’язані з цією хворобою. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей віком до п’яти років.

Для початку розгляньмо таке питання, як історія хвороби, тобто історію хвороби кору. Скільки існує людство, стільки завжди поруч з ним існував кір. Є таке поняття – загальна захворюваність. І це поняття загальної захворюваності має пряме відношення до кору. Завжди, у всі часи, всі люди на землі хворіли на кір. Були окремі острови, де на кір не хворіли, але коли туди ступила нога білої людини, там померла переважна частина людей, померла саме від кору.

Отже, люди завжди хворіли на кір. До чого приводила ота загальна захворюваність на кір? Ніколи не було такого, щоб помирало менше 1% хворих. Тобто, зі 100 дітей одна дитина завжди від кору помирала в усі часи. Це був ідеальний варіант – одна дитина зі 100. Хворіли саме діти.

Після того, як з’явилися антибіотики, смертність трохи зменшилася. «Трохи» дещо м’яко сказано, смертність знизилася у 10 разів. Від кору помирала одна дитина з 1000. І не тому, що антибіотики лікують кір. Кір – вірусна інфекція, але під час кору дуже часто виникають бактеріальні ускладнення, які можуть згубити людину. Ліквідувавши ці ускладнення, ми прийшли до того, що помирати почали рідше, один хворий з тисячі.

Отже людство, суспільство загалом, може не розглядати тему вакцинації від кору. Ну не треба щепити дітей, і тоді ми будемо платити ціну: кожна дитина буде хворіти на кір, одна з 1000 буде помирати і ще 2-3 отримають ускладнення – менінгоенцефаліт, отримають сліпоту та інші ускладнення. Тобто є ціна, яку суспільство може заплатити за кір.

Та є й інший варіант – людство може вакцинуватися. Якщо людство прийняло рішення вакцинуватися, ситуація докорінно змінюється і кір просто зникає з тієї країни, де люди вакцинуються, бо у всіх є імунітет проти кору.

Найстрашніше, що може бути, це коли в суспільстві половина вакцинується, а половина – ні. Суспільство повинно прийняти рішення: ми щепимося чи ні. Якщо суспільство прийняло рішення вакцинуватися, то хоче добитися оптимального результату. А щоб його добитися, щепитися має не менше 90%, ідеальний варіант – 95-98% всіх жителів. Тоді вірусу ніде циркулювати. Усі мають імунітет проти кору і хвороба зникає.

Кір – летюча інфекція. Поняття «летюча інфекція» дуже важливе. Що це означає? Якщо хворий перебуває на відстані 100-200 м від вас, то з потоком повітря ви все одно можете заразитися. Тобто, якщо хворий з грипом зайшов до класу, то він може заразити всіх у класі, але він не заразить учнів з сусіднього класу. Та коли дитина, хвора на кір, прийшла до школи, то вона інфікувала всю школу. Якщо в конкретному під’ їзді дитина на першому поверсі хворіє на кір, то на дев’ятому поверсі в контакті з кором. Ось це ви повинні чітко розуміти.

Що робити зараз? Вакцинуватися і бажано двічі: в рік і у шість років. І цього достатньо, аби отримати повноцінний імунітет.

Вакцина від кору є. Вакцина від кору (кір, краснуха, паротит) імпортна, бельгійська, є у вільному доступі, принаймні для дітей вона є в необмеженій кількості. Звертаю увагу: якщо ви зайшли в поліклініку і вам сказали, що вакцини нема, будь ласка, не полінуйтеся, зайдіть на сайт МОЗ, сторінку МОЗ у Facebook і повідомте, що в такій-то поліклініці вам відмовили в вакцинації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 + five =