Консультація «Безпечна засмага для дітей – місія здійсненна»

Тип консультації: груповий

У дитини віком до трьох-чотирьох років шкіра не виробляє достатньо меланіну – пігменту, що захищає її від перегрівання, поглинаючи ультрафіолетове випромінювання та перетворюючи його в теплову енергію. Тому діти раннього віку можуть отримати опік навіть за 5 хв. перебування на сонці. Таким дітям лікарі рекомендують розсіяне світло. Діти дошкільного віку можуть перебувати на сонці 5-6 хв. Після появи засмаги цей час можна збільшити до 8-10 хв.

Зверніть увагу! Засмага – це завжди легкий опік шкіри. Спершу шкіра червонішає та набрякає, потім поступово темнішає – засмагає.

Якісний і «правильний» сонцезахисний засіб захистить шкіру дитини від ультрафіолетового випромінювання. У пошуках такого засобу слід звертати особливу увагу на форму випуску, склад та умовні позначення, зазначені на етикетці.

Передусім поговоримо про таку загальновідому, але не всім зрозумілу абревіатуру, як SPF. Що ж вона означає?

SPF

SPF (від англ. sun protection factor – сонцезахисний фактор) – це ступінь захисту  від  UVB-випромінювання. Розрізняють такі ступені захисту, як от:

  • низький (від 6 до 10);
  • середній ( від 15 до 25);
  • високий ( від 30 до 50);
  • найвищий ( 50+).

Зверніть увагу! Сонцезахисні засоби для дітей зазвичай мають високий ( від 30 до 50) і найвищий ( 50+) ступені захисту.

SPF свідчить про те, як довго можна перебувати на сонці, не нашкодивши шкірі. Обробивши шкіру дитини кремом із SPF 15, батьки можуть бути впевненими, що протягом 75 хв. сонячний опік їй не загрожує. Якщо сонцезахисний засіб має  SPF 35, то час безпечного перебування дитини на сонці – 150 хв.

Зверніть увагу! Час безпечного перебування на сонці обчислюють з моменту першого нанесення сонцезахисного засобу. При цьому SPF не сумують. Два шари крему з SPF 15 за ефективністю не еквівалентні одному  шару крему з SPF 30. Повторне нанесення сонцезахисного засобу лише відновлює захисну оболонку.

Лікарі радять обирати SPF залежно від віку дитини та фото типу її шкіри. Для дітей віком від двох до чотирьох років у перші дні перебування на сонці рекомендують використовувати засоби із  SPF 40 або 50+, для дітей віком від чотирьох до шести (семи) років – із  SPF 25, 30 та 40. Після появи засмаги можна використовувати сонцезахисний засіб з меншим SPF. Утім це не стосується дітей із світлою та чутливою шкірою.

Зверніть увагу! Що світліша та ніжніша шкіра в дитини, то вищим має бути SPF сонцезахисного засобу.

PA, UVAPF

Абревіатури PA та UVA-PF на етикетках сонцезахисних засобів зазначають не завжди. PA та UVA-PF – ступінь захисту від  UVA променів. Єдиної системи його оцінювання поки що немає. За японською системою ступінь захисту від UVA- променів визначають так:

  • PA+ – мінімальний;
  • PA++ – середній;
  • PA+++ – максимальний.

У цьому випадку обчислюють не час, коли шкіра починає червоніти, а час, коли вона темнішає, тобто засмагає.

Європейські фахівці використовують абревіатуру UVA-PF, а ступінь захисту від UVA- променів визначають за схемою, аналогічною до SPF, зокрема:

  • низький – до 2,7;
  • середній – від 2,8 до 5,4;
  • високий – від 5,5 до 8,1;
  • найвищий – понад 8,2.

UVA/UVB захист

Окрім абревіатури  SPF, PA, UVA-PF, виробники зазначають на етикетці тип  ультрафіолетового випромінювання, від впливу якого захищає сонцезахисний засіб. Наприклад, позначки «UVA/UVB захист», «УФА/УФВ» або «UVA/UVB», «з UVA/UVB фільтрами» свідчать про те, що сонцезахисний засіб    сонцезахисний засіб є універсальним і захищає від впливу UVA-і UVB – променів.

UVB – промені проникають лише в поверхневі шари шкіри і зумовлюють її почервоніння. Надлишок такого ультрафіолетового випромінювання призводить до опіків, помірні ж дози – сприяють появі засмаги. Інтенсивність впливу UVB- променів залежить від таких чинників, як от:

  • місце проживання;
  • висота місцевості над рівнем моря;
  • пора року;
  • час доби;
  • погодні умови.

UVA- промені – підступніші, адже проникають у глибокі шари шкіри, не залишаючи видимих слідів на її поверхні. До того ж інтенсивність їх впливу на шкіру не залежить від природних умов, а наслідки проявляються лише через певний час. Саме UVA- промені спричиняють появу на шкірі пігментних плям, веснянок, родимок, знижують її пружність і еластичність.

Зверніть увагу! Дитячі сонцезахисні засоби мають містити фільтри і від UVA-, і від UVB- променів.

Форма випуску

Вибір сонцезахисного засобу залежить і від форми його випуску. На ринку представлені такі з них:

  • крем;
  • гель;
  • пінка;
  • мус;
  • молочко;
  • емульсія;
  • лосьйон;
  • олівець.

Кожна з цих форм має свої переваги. Крем має щільну текстуру. Він утворює на шкірі масну плівку, яка послаблює вплив ультрафіолетового випромінювання і водночас живить шкіру. Крем підходить дітям із сухою,

схильною до лущення шкірою. Гель, пінка та мус мають легку текстуру, тому їх простіше розподілити рівномірним шаром по поверхні шкіри. окрім того, шкіра швидше поглинає їх, не залишаються сліди та відчуття липкості. Такі форми ліпше обирати для жирної або чутливої та схильної до подразнень шкіри.

Молочко, емульсія і лосьйон також легші за текстурою, ніж крем. Зазвичай їх виробляють у вигляді спреїв, що полегшує нанесення. Зручно якщо лосьйон має кольоровий індикатор нанесення. Це дасть змогу від слідкувати рівномірність розподілу сонцезахисного засобу по всій поверхні шкіри дитини. Після вбирання лосьйону колір зникає.

Олівець застосовують для захисту найчутливіших ділянок шкіри обличчя – губ, носа, підборіддя, лоба, вушних раковин. Вони обгорають найшвидше.

Зверніть увагу! Шкіра губ не утворює меланіну, а отже – беззахисна перед ультрафіолетовим  випромінюванням. Для неї можна придбати гігієнічну помаду із високим ступенем захисту.

Обираючи форму сонцезахисного засобу, слід враховувати вік дитини: крем – дітям від народження, а спрей – лише дітям віком від року, адже він може випадково потрапити їм в очі.

Склад

Зазвичай інгредієнти на етикетці зазначають у порядку зменшення їх концентрації. При цьому назви хімічних сполук наводять англійською мовою, а олій, восків, рослинних екстрактів – латиницею.

У складі будь-якого сонцезахисного засобу можна виділити такі групи хімічних сполук, що відповідають за певні його властивості:

  • основа, до складу якої входять вода, олії, воски, вуглеводні, ліпідні і жироподібні речовини, визначає консистенцію, жирність, липкість, здатність розподілу по поверхні шкіри;
  • консерванти, що захищають сонцезахисні засоби від патогенних мікроорганізмів;
  • розчинники, гелеутворювачі, наповнювачі, загусники надають певної консистенції, в`язкості, щільності.

Також у складі дитячих сонцезахисних засобів обов`язково мають бути ультрафіолетові фізичні (бар`єрні або мінеральні) та хімічні (органічні) фільтри (далі – UV-фільтри). Комбінація різних UV-фільтрів у поєднанні з іншими активними речовинами значно підвищує ефективність  сонцезахисного засобу.

Фізичні  UV-фільтри – це мікрочастинки мінеральних речовин, які відбивають ультрафіолетове випромінювання. Найпоширенішими фізичними  UV-фільтрами є діоксид титану (titanium dioxide) і оксид цинку (zinc oxide). Вони безпечні для шкіри  дитини, оскільки залишаються на її поверхні, не поглинаючись, та не спричиняють алергічних реакцій. До речі, оксид цинку має протизапальну дію, тому його часто використовують для виготовлення дитячих присипок.

Зверніть увагу! Сонцезахисні засоби, що містять лише мінеральні фільтри, не водостійкі й мають SPF до 25 одиниць.

Хімічні UV-фільтри – це синтетичні речовини, які поглинають ультрафіолетове випромінювання, перетворюючи сонячну енергію в теплову. У складі сонцезахисного засобу хімічні фільтри зазвичай позначені як ціннамати (cinnamates), саліцилати (salicilates), бензофенони (benzophenones). Запатентовані хімічні UV-фільтри можуть мати і «фірмові» назви.

Зверніть увагу! Поглинальні фільтри діють дуже ефективно і забезпечують високий ступінь захисту – понад 25.

На відміну від мінеральних, органічні фільтри стійкі до впливу води і не залишають на тілі розводів. Але, на жаль, можуть спричиняти алергічні реакції. Сучасні сонцезахисні засоби для дітей містять як фізичні, так і хімічні  UV-фільтри. Це дає змогу знизити концентрацію хімічних UV-фільтрів, не зменшуючи ефективність сонцезахисного засобу.

Важливим компонентом дитячих сонцезахисних засобів  є екстракти лікарських рослин – ромашки, алое, календули, шипшини. Вони зволожують, живлять і пом`якшують шкіру, допомагають їй швидше адаптуватися до ультрафіолетового випромінювання.

Зверніть увагу! У складі дитячих сонцезахисних засобів не має бути спирту і парфумованих композицій. Під впливом сонця і високої  температури повітря вони можуть спричинити подразнення і навіть опіки. Сильний запах парфумованої композиції може зумовити алергічний риніт або заманювати мошок і комарів.

До складу сучасних сонцезахисних засобів для дітей додають також пантенол, що прискорює процеси регенерації клітин шкіри.

Чого в складі сонцезахисного засобу  не має бути, то це парабенів, формальдегідів, синтетичних ароматизаторів, пропіленгліколю та інших шкудливих речовин, що іноді містять сонцезахисні засоби для дорослих. Тому не можна використовувати для дитини сонцезахисні засоби, призначені для дорослих.

Якщо якогось із зазначених вище позначень не має на етикетці дитячого сонцезахисного засобу, то ліпше від нього відмовитися. Так само слід вчинити, якщо сонцезахисний засіб містить недопустимі для дитячих косметичних засобів компоненти. Порекомендуйте батькам вихованців дошкільного закладу, які вирушають у подорож, зокрема за кордон, заздалегідь купити дитячі сонцезахисні засоби і почати ними користуватися. Так батькам не доведеться витрачати час на пошук необхідного сонцезахисного засобу в незнайомій країні, й шкіра дитини вже звикне до нього. Однак, аби сонцезахисний засіб був ефективним, порадьте, на що слід звертати увагу під час його вибору ( див. Додаток 1) та як його правильно наносити ( див. Додаток 2).

 

Додаток 1

На що звернути увагу під час вибору сонцезахисного засобу

Критерій Рекомендації
Вік, на який розрахований Для дітей раннього віку пошукайте в аптеках креми та лосьйони з написами: «З народження», «0+», «Для шкіри новонароджених» тощо. На жаль, більшість дитячих сонцезахисних засобів призначені для дітей віком від трьох років. На таких засобах є лише написи «Для дітей» або «Дитячий» без зазначення віку.

Обираючи сонцезахисний засіб для дитини віком від трьох років, зверніть увагу на сонцезахисні засоби для дорослих. На деяких із них можна знайти такі написи, як-от: «Сімейний», «Для всієї родини», «Для чутливої та дитячої шкіри» тощо. Вони свідчать про те, що такий засіб можна також використовувати для дітей віком понад три роки, якщо не зазначено інше.

Термін придатності Не купуйте протерміновані сонцезахисні засоби або такі, термін придатності яких спливає. Вони вже не ефективні й можуть спричинити почервоніння та свербіння шкіри. Окрім того, не використовуйте залишки сонцезахисних засобів. Пам`ятайте, після відкривання флакону сонцезахисні засоби зберігають у холодильнику  лише протягом півроку.
Водостійкість Обирайте водостійкі сонцезахисні засоби. Адже ультрафіолетове випромінювання проникає й у воду. Водостійкі сонцезахисні засоби захищають шкіру дитини як у морській, так і прісній воді, а деякі навіть здатні витримати кілька купань. Окрім того, водостійкі сонцезахисні засоби стануть у пригоді й під час активних ігор, коли дитина сильно пітніє. Звичайний сонцезахисний засіб за таких умов змиється потом, а водостійкий захищатиме шкіру дитини.
Відповідність фототипу шкіри  Обов’язково врахуйте фототип шкіри дитини. Що світліша шкіра, то нижчий її природний захист від ультрафіолетового випромінювання. Тож дітям зі світлою шкірою потрібні сонцезахисні засоби з вищим ступенем захисту, ніж зі смаглявою.        
Місцевість де застосовуватиметься Для захисту від ультрафіолетового випромінювання під час короткотривалої прогулянки обирайте сонцезахисний засіб із SPF 15-25, під час пікніку в лісі – із SPF 30-50, для подорожі на курорт зі спекотним кліматом – із SPF 50+, адже сонячна активність там набагато вища, ніж у звичайній для дитини кліматичній зоні.
Реакція шкіри Перш ніж використовувати сонцезахисний засіб, протестуйте його на шкірі дитини, аби впевнитися, що він не зумовить в неї алергічних реакцій. Для цього нанесіть невелику кількість засобу за вухом, на ліктьовий або колінний згини та зачекайте 15-20 хв. Якщо протягом цього часу на шкірі не виникло почервоніння або висипання, а дитина не скаржиться на закладеність носа та свербіння шкіри, то засіб можна використовувати. Якщо ж ви помітили зміни на шкірі дитини, змийте сонцезахисний засіб водою з милом дайте їй антигістамінний  засіб, дотримуючись інструкції для медичного застосування.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − fourteen =