Консультація для педагогів «Нейробіка» – зарядка для мозку

План.

  1. Що таке нейробіка?
  2. Особливість нейробіки.
  3. Сутність нейробіки.
  4. Чим корисна нейробіка?
  5. Вправи з нейробіки.
  6. Основні секрети нейробіки.

 

Нейробіка – це розумова гімнастика, спрямована на поліпшення розумової діяльності. Нейробіка – це тренування нейронів, спрямоване на гармонізацію правої та лівої півкуль головного мозку. Сама назва складається зі слів «нейрон» і «аеробіка».

Нейробіка корисна всім: дітям, щоб вчитися зосереджуватися і засвоювати нові матеріали, дорослим, щоб підтримувати свій мозок в тонусі.

Особливість нейробіки на відміну від інших методик по зміцненню мозку, вправи з нейробіки задіють усі п’ять почуттів людини: зір, слух, нюх, смак, дотик. Тому такі тренування активізують різні ділянки головного мозку, які починають працювати швидше і більш злагоджено.

Кількість інформації, яку необхідно обробити людині щодня, надзвичайно велика. Нам педагогам, хочеться, щоб діти знали все, що ми до них доносимо. Як же допомогти мозку в обробці такої кількості даних? В одній із своїх книжок («Збережіть свій мозок живим») професор, нейробіолог, Лоуренс Катц, описує незвичайну методику стимуляції мозкової діяльності, яка полягає в тому, щоб робити звичайні справи оригінальним способом, дивувати мозок, створювати нові асоціації.

Звернемося до історії

Методика ґрунтується на відкритті американських вчених, що було розроблене у 1998 році. Дослідники заявили, що нервові клітини все ж такі відновлюються, причому не тільки у дітей, але й у людей старшого віку. Справа в тому, що причиною погіршення мозкової діяльності в ході старіння організму є не відмирання нервових клітин, а виснаження дендритів – відростків нейрона, за якими, власне, сигнали від різних органів і передаються в органи вищої регуляції ЦНС. Виявляється, вони поводять себе подібно до м’язів: відсутність тренувань провокує атрофію. У результаті нервові імпульси не передаються, а реакції сповільнюються. І якщо раніше вважалося, що здатність вирощувати нові дендрити – прерогатива виключно дитячого організму, то після 1998 року цей міф розвінчаний. Спираючись на це твердження, Катц і розробив основні принципи нейробіки – «аеробіки для мозку».

Сутність нейробіки

  1. Поєднуйте роботу двох і більше органів чуттів.
  2. Акцентуйте увагу на тому, щоб у звичній ситуації органи чуття діяли по-новому у незвичному для себе амплуа.
  3. Під час виконання вправ використовуйте різні види уваги (довільну/мимовільну) і різний ступінь концентрації (чергуйте повну зосередженість і відносне розслаблення).
  4. Зраджуйте звичному і надавайте перевагу новому.
  5. Нюх – єдине відчуття, яке має безпосередній зв’язок з мозком. Тому спогади пов’язані із запахами є найбільш стійкими. Пам’ятайте про це!

Чим корисна нейробіка?

Розвиває мислення, покращує пам’ять, розвиває творчі здібності, вдосконалює просторову уяву, розвиває дрібну моторику, стимулює увагу, зосередження, знижує рівень стомлюваності, підвищує продуктивність діяльності.

Для нейробіки не знадобиться виділяти окремий час і місце – досить трохи змінити свої звички і приділяти 5-10 хвилин на день простим вправам. Вправи за цією методикою можна робити де завгодно, а секрет успіху лише в регулярності.

Вправи з нейробіки

Така зарядка легко вписується у повсякденний графік і поєднується з різними буденними справами.

З дітьми можна проводити наступні вправи, це досить весело, а головне – корисно.

  1. Шукаємо зв’язок.

На прогулянці, зверніть увагу дітей на два предмета (будь-які, що привернули увагу). Що між ними спільного, чим вони пов’язані? Колір, форма, розмір, призначення? Проаналізуйте.

  1. Робота неробочою рукою.

Напевно, багато хто з нас, дорослих, практикував подібне у дитинстві. Безумовно, писати лівою рукою для правші надзвичайно складно. Букви виходять кривими, розібрати їх досить складно.

Запропонуйте дітям взяти в одну руку однин олівець, а в іншу інший і спробувати паралельно малювати якісь фігурки. Почати можна з хрестиків та сердечок. Однак така задачка відмінно простимулює мозок дитини. Можна застосовувати зміну рук і до інших дій: почистити зуби, відкрити коробку з олівцями, тюбик з пастою, пляшку, перекласти іграшку, загалом до всього, на що вистачить фантазії.

  1. Міняйте інтер’єр.

Часто діти в якості протесту або просто самоствердження хочуть облаштувати кімнату по-своєму. По можливості, дайте їм цю творчу свободу. Зміна обстановки, навіть перекладання речей з полиці на полицю (у побуті зветься прибиранням) сприяє формуванню нових нейронних зав’язків.

  1. Закривайте очі.

Можна, наприклад, запропонувати дитині закрити очі, прислухатися до шумів, відчути якісь запахи, чи взяти зі столу якийсь предмет (гра «Чарівна торбинка»). Суть вправи проста – таким чином, ви активуєте інші, нетипові для цієї ситуації органи чуттів.

  1. Пробуйте щось нове.

Так, «щось нове» для дитини – фраза неоднозначна. Але спробуйте. Знайдіть якісь цікаві розваги, які ще ваші діти не пробували.

  1. Використовуйте асоціації.

Дитині досить часто потрібно щось запам’ятати. Виявляється, робити це можна за допомогою асоціацій. Нехай дитина обере 5-10 предметів і запам’ятає їх у певній послідовності, створивши якусь закономірність. Така вправа допоможе добре натренувати пам’ять.

  1. Ігри.

Ігри (інтелектуальні) задіюють кілька органів чуттів, що сприяє тренуванню мозку. А додаткове збудження у вигляді адреналіну тільки посилює ефект.

  1. «Переверніть з ніг на голову»

Це в буквальному значенні цієї фрази. Коли ви дивитися на правильно розташовані речі, ваша права «вербальна» сторона мозку швидко їх розпізнає. А коли ви їх перевернете до гори ногами, ваша права сторона мозку включиться в роботу і спробує розпізнати форми, колір, кількість і т. ін. (перевернути можна малюнки, картинки, фото в процесі занять).

  1. Міняйтеся місцями за столами.

Поміняйте дітей місцями за столом, тоді зміниться положення, яке вони займають, отже і дивитися на кімнату та оточуючих дитина буде по-іншому.

Такі вправи дуже допомагають дитині не тільки на момент, але і в майбутньому.

  1. Вчиться розпізнавати нові звуки.

Гіппокампус – частина головного мозку, яка відповідає за спогади. Вони будуть яскравішими, якщо в них прийматимуть участь запахи, звуки, образи. Запропонуйте дітям під час прогулянки розпізнати нові звуки та запахи.

  1. Ходіть із закритими очима в темряві.

Прості вправи для розвитку мозку, то просто вимикайте світло і запропонуйте дітям пройтися будинком по пам’яті, це інший варіант нейробіки. Таке нескладне завдання підвищить увагу і концентрацію.

  1. Розпізнавання речей на дотик.

Іммануїл Кант твердив: «Руки тягнуться від головного мозку». Тому необхідно розвивати дрібну моторику, адже рухи рук тісно пов’язані з мовленням і сприяють його розвитку.

Основні секрети нейробіки.

  1. Нове оточення

Нове місце й нові люди завжди змушують мозок працювати активніше. Виберіть новий парк або новий магазин і поспостерігайте за своєю реакцією.

  1. Нові запахи

Запасіться флакончиками з різними ефірними маслами і щоранку нюхайте новий. Це дозволить «розбудити» мозок.

  1. Зміна робочої руки

Виконуйте звичні дії, чищення зубів, писання, їжа, рукою, що не є активною.

  1. Оновлення гардеробу

Носіть різні речі. Вчені експериментально довели, що залежно від одягу змінюється не тільки відчуття людини, але й образ її думок.

  1. Новий маршрут

Добираючись до роботи, магазину, ходіть незнайомою дорогою. Навіть якщо новий шлях буде довший, це не страшно — позитивні результати відчує не тільки мозок, а й фігура.

  1. Виробляйте впевненість у собі

Намагайтеся бути впевненими в собі. Погоджуйтеся навіть на ту роботу, в якій ви не дуже розбираєтеся. Мозок активізується, коли ви точно не знаєте, що робити.

  1. Нестандартні відповіді

На стандартні запитання використовуйте нестандартні відповіді. Спробуйте, навіть на запитання «Як справи?» можна підібрати десяток нестандартних відповідей. Відмовляйтеся від стереотипів.

  1. Вимкніть звук

Вимкніть звук телевізора, і, дивлячись на зображення, постарайтеся відтворити діалог чи монолог. А якщо виконувати цю вправу в компанії, то можна добре розважитися.

  1. Різноманітьте відпочинок

Якщо ваше звичне місце відпочинку в уїк-енд — диван, то наступного разу вирушайте на природу або в кінотеатр, на концерт. Ви отримаєте масу нових відчуттів, і навіть якщо вам не сподобалося, завжди можна піти.

  1. Жартуйте

Придумуйте нові жарти або анекдоти — це дуже корисно для мозку. Крім того, це не тільки підтримає розумову активність, але і розвиває здатність мислити креативно.

  1. Вивчайте іноземні мови

Цей спосіб найбезпосереднішим чином активізує пам’ять і розвиває асоціативне мислення. Ви станете запам’ятовувати не тільки іноземні слова, але і факти з життя, які раніше вимагали зусилля для запам’ятовування.

  1. Запам’ятовуйте номери телефонів

Для початку це можуть бути номери мобільних тих, з ким ви спілкуєтеся найчастіше. Потім вивчить номери менш значущих людей. Подивившись на номер, відведіть очі, повторіть цифри про себе і так до тих пір, поки номер остаточно не «вріжеться» вам в пам’ять.

При бажанні надовго зберегти хорошу пам’ять і гнучкий розум ви завжди знайдете масу способів нейробікі. Головне — поставити мету і не лінуватися.

Підготувала вчитель-логопед Борисова Л.І.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five × 5 =