ПРО РЕФОРМУ – ЗНАЇМО коли ми знаємо, що їмо. ЦЕ ВАРТО ЗНАТИ!

Розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» - НовиниРеформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я і щастя дитини та суспільства тощо. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.

Розробку та імплементацію реформи системи харчування в закладах освіти України започатковано з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Реформу здійснюють профільні міністерства – освіти і науки, охорони здоров’я, економіки, окремі державні установи – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Централізована закупівельна організація Державна установа «Професійні закупівлі», Державне підприємство «Прозорро», Центр громадського здоров’я МОЗ, Антимонопольний комітет України. Вона відбувається за підтримки міжнародних партнерів – Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, українсько-швейцарських проєктів DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти” та «Діємо для здоров’я», експертного середовища та найкращих українських фахівців, як-от команда Євгена Клопотенка CultFood, Асоціація дієтологів України, Національна асоціація громадського харчування. Технічний партнер та розробник порталу – компанія SoftServe.

З початку реформи:

  • вступили в силу нові Санітарний регламент для шкіл, Норми та порядок організації харчування, Методичні рекомендації щодо системи безпечності на харчоблоках (НАССР);
  • для управлінців шкіл та органів місцевої влади постійно проходять консультації щодо впровадження нових норм і процедур закупівель продуктів та послуг харчування; розроблено Методичні рекомендації щодо закупівель у сфері шкільного харчування;
  • поступово модернізується обладнання шкільних харчоблоків;
  • оновлюється методична і матеріальна база навчання кухарів, пекарів і кондитерів, які відтепер опановуватимуть сучасні практики та змінять підхід до вивчення теоретичного матеріалу.

Постери. Міфи та реальність реформи харчування!

https://znaimo.gov.ua/mify-ta-realnist-reformy-shkilnoho-kharchuvannia

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × 5 =