Консультація «Алергічні та ядовиті рослини»

ПЛАН

  1. Вступ
  2. Амброзія полинолиста
  3. Цикута отруйна
  4. Вовчі ягоди пахучі (боровик)
  5. Блекота чорна
  6. Дурман звичайний
  7. Конвалія звичайна
  8. Борщовик
  9. Аконіт (борець)
  10. Березка польова
  11. Болиголов плямистий

Влітку квітне чимало рослин, серед яких є й отруйні. Вони здатні викликати алергії, харчові розлади. Які з них є небезпечними для людей (тобто їх не можна чіпати руками, зривати або нюхати)

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА

Амброзія полинолиста – небезпечний бур'ян для здоров'я людей | Калуська Міська Рада

 Рослину можна знайти будь-де у місті: чи то на клумбах, чи то у парках – тобто зазвичай там, де порушений природний рослинний покрив. Квітне рослина з липня й до настання перших морозів. Саме у цей період вона здатна викликати у людей алергію. Симптоми проявляються вже за 24-48 годин, а саме: головний біль, кашель, першіння в горлі, чхання, нежить, проблеми зі сном, складнощі із диханням та інші прояви.

Проблема, яку спричиняє амброзія, з кожним роком лише посилюється, оскільки з підвищенням температури повітря, період її цвітіння збільшується. Розповсюджується амброзія через насіння, а оскільки одна рослина може мати їх до 50-60 тисяч, а іноді й сто тисяч, поширення її достатньо швидке.

ЦИКУТА ОТРУЙНА

Дитина з'їла одну з найбільш отруйних рослин в Україні і померла: що відомо про цикута (відео)

Її часто плутають з борщівником, адже вони належать до однієї родини. Рослина достатньо отруйна навіть після висушування (саме тому дуже небезпечна для тварин у складі сіна). Оскільки рослина має запах моркви та солодка на смак, вона вабить дітей, які ласують її кореневищем. Перші симптоми отруєння, а саме пронос та блювота, проявляються вже через кілька хвилин.

Надалі можуть з’явитись й інші ознаки отруєння: біль у животі, підвищене слиновиділення, припадки й параліч, що можуть призвести до смерті. Першу допомогу – негайне промивання шлунку – слід надати якнайшвидше, поки цикутоксин не всмоктався у кров, та викликати “швидку”.

Побачити рослину можна у місцевості біля води, оскільки вона приживається у вологому ґрунті.

ВОВЧІ ЯГОДИ ПАХУЧІ (БОРОВИК)

Вовче лико запашне — Вікіпедія

Плоди рослини нагадують барбарис, квітки мають рожевий відтінок і дуже запашні. Зазвичай можна зустріти рослину у на узліссях соснових лісів. Рослину іноді використовують у декоративних цілях, хоча вона дуже отруйна та крім цього, охороняється Червоною книгою.

При жуванні кори, при контакті шкіри з вологою корою або при потраплянні на неї соку рослини спостерігається місцеве запалення шкіри (дерматити). Вдихання пилу із кори викликає подразнення слизових оболонок глотки й дихальних шляхів, потрапляння в очі подразнює кон’юнктиву.

Всього кілька ягід здатні викликати сильне отруєння, яке супроводжується підвищеним слиновиділенням, проблемами з ковтанням, болем у кишківнику. Також може викликати діарею, подразнення кон’юнктиви ока, судоми, слабкість, непритомність.

БЛЕКОТА ЧОРНА

Блекота чорна — Вікіпедія

Вислів «Ти що, блекоти об’ївся?» вигаданий не випадково, оскільки рослина містить у собі отруту.

Отруйна повністю вся рослина – від стебла до насіння. Перші симптоми отруєння з’являться вже за 10-20 хвилин – пересихання в роті, що супроводжується хрипотою, почервоніння на шкірі, збільшення зіниць, збудження, марення та галюцинації, а у складних випадках людина може втратити свідомість або й впасти у кому. Тому при перших симптомах слід негайно викликати “швидку”.

Зустріти цю рослину можна при дорозі, у дворах будинків чи на полях, квітне у період з травня по жовтень. Відрізнити блекоту можна за липким листям, квіти рослини мають сіруватий або жовтуватий колір та мають ворсинки.

ДУРМАН ЗВИЧАЙНИЙ

Рослини не тільки лікарські….. (продовження)

Отруйну рослину легко виявити серед інших. Вона має білі квіти, які нагадують труби, та великі листки. Її плід покритий колючками.

Найбільш отруйні насіння дурману, при потраплянні його у шлунок у людини прискорюється серцебиття, з’являється головний біль та блювота, розширюються зіниці та підвищується внутрішньоочний тиск. Можуть з’явитись психічні розлади.

При отруєнні дурманом потрібна негайна лікарська допомога та промивання шлунку.

КОНВАЛІЯ ЗВИЧАЙНА

Конвалія звичайна (Convallaria majalis) — фото та опис рослини 🌿

Рослину можна зустріти у лісах з початку весни та до середини літа. Конвалія може сягати 20 сантиметрів у висоту, її квітки білі та ароматні, а плід – куляста червона ягода.

Усі частини рослини містять біологічно активні сполуки, тому її використовують як в офіційній медицині, так і в народній.

Проте бажання зробити чаю з ароматної рослини може обернутися серйозними проблемами. При отруєнні конвалією порушується робота серця: розбалансовується серцевий ритм, знижується артеріальний тиск. Частими є запаморочення, шум у вухах, загальна слабкість, нудота, блювота, діарея, біль в животі. Можлива втрата свідомості.

БОРЩОВИК

Борщівник: чим небезпечний для людини

Рослина має високе стебло і велике листя. Може виростати до трьох метрів. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольки. Росте біля доріг, розташованих біля лісу. Також – на галявинах і пустирях.

При контакті зі шкірою підвищує її чутливість до ультрафіолету, може викликати опік 1-3 ступеня. Наслідки відчутні не одразу – опіки проявляються через кілька годин після контакту. Якщо вже так вийшло, що сік потрапив на шкіру, ретельно промийте її водою з милом і не з’являйтеся на сонці протягом двох днів.

АКОНІТ (БОРЕЦЬ)

Аконіт - потужний природний антидепресант | УНІАН

Росте кущами. Має округле листя і квіти темно-синього або фіолетового кольору. Часто зустрічається на березі річок, гірських луках і навіть біля доріг. Також нерідко ця рослина вирощується як декоративна на наших квітниках. Містить отруйний алкалоїд – аконітин. При контакті зі шкірою викликає свербіж, а якщо аконіт потрапить в рот – не уникнути опіків і болю. Після контакту з рослиною швидко погіршується стан – спочатку частішає, а потім уповільнюється дихання, може бути запаморочення, параліч м’язів, зниження температури і лихоманка, мимовільне сечовипускання. Для летального результату достатньо всього двох міліграмів аконітину.

БЕРЕЗКА ПОЛЬОВА

Березка польова - найбільш поширений бур'ян на полях | Posivna.com.ua

Багаторічна трав’яниста рослина, бур’ян за природою, з довгим зеленим кореневищем. Квіти білі, рожеві, або білі з рожевими смужками. Цвіте з червня до осені. До вечора квітка закривається, в дощову погоду не відкривається зовсім.

Звичайна польова берізка не так нешкідлива, як може здатися на перший погляд. У рослині міститься смолиста речовина конвальвулін. Це сильна отрута, здатна призвести до відчуття печіння в роті й носоглотці, болю у животі, діареї та зневоднення організму.

БОЛИГОЛОВ ПЛЯМИСТИЙ

Болиголов плямистий - Системи захисту від бур'янів

Листя молодої рослини схоже на моркву, петрушку або кріп, тому його можна не розпізнати. Суцвіття формою схоже на парасольку і складається з безлічі дрібних квіток. Росте на пустирях, біля доріг, на городах, лісових галявинах, луках. Можна його зустріти і на звалищах, і біля залізниць.

Рослина може викликати головний біль і запаморочення. Також ознаками отруєння є підвищення тиску, прискорене серцебиття, нудота. Зіниці розширюються, шкіра блідне, ковтати стає складно, з’являються судоми і навіть висхідний параліч. Є ризик померти від задухи. А в результаті контакту зі шкірою з’являється дерматит.

Збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини не чіпати, не нюхати та ні в якому разі не куштувати невідомих ягід та рослин.

 

Підготувала: М/с              

Юлія КОВАЛЬОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 + 1 =