Фокус місяця місяця: броколі, кабачок, чорна смородина, аґрус, шовковиця
Літо у розпалі. Овочі зараз можуть бути і самостійною стравою, і інгредієнтом, і гарніром. Їжте їх свіжими, додавайте в салати, готуйте на грилі, запікайте, тушкуйте — не обмежуйте свою фантазію. Не забувайте про зелень — вона зробить здорову їжу ще кориснішою. А соковиті ягоди і фрукти стануть самостійним десертом чи його компонентами.
Кабачок
Головний компонент овочевої «ікри» — смачної української страви. Квіти кабачка, як і квіти гарбуза та цукіні, їстівні. Якщо ви прагнете кулінарних експериментів, саме час звернути на них увагу.
Кабачки цінують не тільки за їх смак, але й за вміст вітамінів – A, C, вітамінів групи B, мінералів – кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк і антиоксидантів – лютеїн, каротин і зеаксантин, а в 100 г сирих кабачків міститься лише 20 ккал.
З ботанічної точки зору кабачок — це фрукт. Його плоди містять насіння та розвиваються з квітів, а овочі — це коріння, стебла чи листя рослин. Кабачок — не єдина рослина, яку ми помилково називаємо овочем. Помідори, баклажани, авокадо та огірки — з цієї ж компанії.
Броколі
У цій представниці сімейства капустяних вітаміну С більше, ніж у лимоні, а за вмістом вітаміну А вона наздоганяє моркву. Броколі спокійно можна їсти сирою, а можна на кілька хвилин опустити в окріп і додати ароматної олії. Головне — не варити її довго, щоб максимально зберегти корисні речовини.
Броколі — чудове доповнення до будь-якої білкової страви чи зернових. Проте є певні застереження щодо її вживання: тим, хто має підвищену кислотність шлунку або гострі захворювання шлунково-кишкового тракту, варто ставитися до неї з обережністю.
Це дрібні, але дуже поживні ягоди. Аґрус може бути зеленим, жовто-білим, червоним або темно-фіолетовим. Відтінки смаку теж різні: від терпкого до солодкого. Аґрус чудово поєднується з горіхами, насінням, різноманітними сирами.
Кількість поживних речовин, які містять ці ягоди, вражає: в 150 грамах аґрусу 46% денної норми вітаміну С, 7 грамів клітковини, вітаміни В5 і В6, а також мідь, марганець і калій. У нашому організмі ці вітаміни й мінерали виконують важливі функції: вітамін С необхідний для здоров’я нервової та імунної систем, а також шкіри, вітамін B5 — для творення жирних кислот, а вітамін B6 — для функціонування багатьох ферментів та клітин. Марганець підтримує метаболізм, формування кісток, репродуктивну функцію та імунну систему; мідь незамінна для роботи серця, кровоносних судин, імунної системи й мозку, а калій необхідний для нормального функціонування клітин.
Смородина
Ці ягоди здавна вирощують на території України. Солодкі, трохи з кислинкою, вони чудово смакують із сиром чи йогуртом або як самостійна закуска. Звісно, зі смородини можна зварити варення або джем, проте свіжа вона принесе значно більше користі.
Чорна смородина має високу концентрацію антоціанів, поліфенолів, антиоксидантів, вітаміну С та гамма-ліноленової кислоти. Ці корисні речовини виконують різноманітні важливі функції в нашому організмі: антоціани відповідають за здоров’я серця, поліфеноли захищають клітини організму від негативного впливу зовнішніх факторів, вітамін С допомагає запобігати пошкодженню клітин та підтримує імунну систему, гамма-ліноленова кислота є структурним компонентом клітинних мембран.
Шовковиця
Що темніший колір вона має, то кориснішою є (це твердження стосується більшості ягід, фруктів і овочів). Шовковиця може стати чудовим десертом або інгредієнтом цікавої сезонної страви.
Шовковиця містить вітаміни С, Е та К1, залізо, калій, рутин, антоціани. Також у ній багато клітковини, яка допомагає стабілізувати рівень цукру у крові. Підвищений рівень глюкози може зумовити розвиток різних станів: від спраги, частого сечовипускання і погіршення зору до цукрового діабету. А клітковина уповільнює всмоктування глюкози з їжі, тому її кількість зростає поступово, без різких підйомів і падінь. Дослідження на тваринах показали, що екстракт шовковиці впливає на рівень цукру у крові. Звісно, ягода — не ліки. Проте вона — корисний і найздоровіший варіант десерту.
Тривале зберігання
Цвітна капуста добре зберігається і швидко готується. Безумовно, найпростіший варіант — їсти її сирою, попередньо добре вимивши. Також капусту можна додавати до салатів, запікати чи тушкувати. Будь-який із варіантів доповніть ароматними спеціями — і смачний гарнір вам забезпечений.
Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:
- різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
- фрукти та ягоди
- цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
- нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
- молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої.