КОРИСНИЙ КАЛЕНДАР. ВЕРЕСЕНЬ

ФОКУС МІСЯЦЯ:
ОГІРОК, МОЛОДА КУКУРУДЗА, ІНЖИР, ВИНОГРАД, ВОЛОСЬКИЙ ГОРІХ

В осінні місяці корисним буде споживати більше харчових волокон. Вони містяться у коренеплодах, листовій зелені, овочах, ягодах і фруктах, бобових, горіхах і насінні, яких у вересні вдосталь.

Гарбуз. Помідор. Хрін. Кабачок. Солодкий перець. Морква. Огірок. Баклажан. Цукіні. Цвітна капуста. Кольрабі. Броколі. Цибуля порей. Качанні капусти. Редиска. Бруква. Молода кукурудза.ОГІРОК

Ми звикли вважати його овочем, але насправді огірок — це фрукт. Але хіба це щось змінює? Адже хрумкотіти свіжим огірком приємно незалежно від того, як його називають ботаніки. Ще одним поширеним і смачним способом приготування огірків є квашення (з використанням помірної кількості солі). Ферментований продукт додасть додаткових плюсів для нашого мікробіому.

Огірок на 96% складається з води, містить велику кількість розчинної клітковини, вітаміни С і К, магній, калій, марганець. Хочете отримати найбільше користі — їжте огірок зі шкіркою, у якій містяться клітковина, вітаміни й мінерали.

КУКУРУДЗА

Молода кукурудза — смачний і поживний продукт. Цей сонячний овоч можна готувати й подавати на стіл як окрему страву, приправивши вершковим маслом чи оливковою олією, а можна поєднувати з іншими овочами: додавати в салати, супи чи рагу. Найкращий спосіб приготування, який збереже всі поживні речовини всередині кукурудзи, — на пару. Попри те що це крохмалистий овоч, він містить корисні речовини, які потрібні організму та запобігають багатьом хворобам. Наприклад, нерозчинна клітковина, яка міститься у кукурудзі, знижує ризик колоректального раку і є дуже корисною для мікробів, які мешкають у нашому кишківнику. А лютеїн і зеаксантин, які також є у цьому яскравому овочі, запобігають катаракті та підтримують загальне здоров’я очей. Крім того, кукурудза містить магній, фосфор, калій, вітамін С та фолієву кислоту.

Естрагон. Петрушка. Кріп. Щавель. Кінза. Качанний салат. Розмарин. Чебрець. Мангольд.ВИНОГРАД

Історія вирощування винограду нараховує вже тисячі років. Ще у найдавніших цивілізаціях його дуже цінували і використовували у виноробстві. Зараз існує багато видів винограду: зелений, червоний, чорний, жовтий і рожевий. Виноград має яскравий смак, а тому є чудовим десертом.

Виноград не тільки дуже смачний, а й дуже корисний: 150 грамів червоного або зеленого винограду містять понад чверть добової норми вітамінів С і К, близько 10% добової норми міді, а також чимало тіаміну, рибофлавіну, вітаміну В6, калію і марганцю. Виноград є джерелом різноманітних поліфенолів, які володіють низкою дуже корисних ефектів – від знешкодження вільних радикалів до поліпшення стану кровоносних судин.

ІНЖИР

Свіжий інжир багатий на поживні речовини й досить низькокалорійний. Він буде чудовим доповненням до здорового раціону. Їжте інжир як десерт або як закуску. А сушений інжир, на відміну від свіжого, містить досить велику кількість цукру, тому краще віддавати перевагу свіжим плодам.

Інжир сприяє кращому процесу травлення, знижує ризик серцевих захворювань та допомагає контролювати рівень цукру у крові. Він містить клітковину, мідь, магній, калій, рибофлавін, тіамін, вітаміни В6 та К. Мідь — важливий мінерал, який бере участь у метаболізмі, виробленні енергії, утворенні клітин крові, сполучних тканин та нейротрансмітерів. Вітамін B6 необхідний для розщеплення та формування білка, а також відіграє важливу роль у функціонуванні мозку.

Ріпчаста цибуля. Квасоля. Батат. Картопля. Волоський горіх.

ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ

Волоський горіх — доступний і здоровий перекус. Хочеться солодкого? Почніть із горішків! Цілком можливо, що цукерка після цього не знадобиться: жири, що містять горіхи, здатні втамувати голод і регулюють вивільнення цукру у кров.

Волоські горіхи містять вітаміни С, B1, B2, РР, каротин, дубильні речовини, а також мононенасичені і поліненасичені жири, до складу яких входять лінолева, альфа-ліноленова, олеїнова, пальмітинова та інші кислоти. Це все матеріали для побудови гормонів щитоподібної залози, статевих і метаболічних гормонів, які відповідають за обмін речовин.

Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, Щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:

  • різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
  • фрукти та ягоди
  • цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
  • нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
  • молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої.

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

два × п'ять =