Організація харчування в Сумському ДНЗ №33 “Маринка” у 2024 навчальному році здійснюється відповідно до наказу управління освіти і науки Сумської міської ради від 27.12.2023 № 354 Про організацію харчування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах СПШ №№ 11, 14, 28, 32, ССПШ № 31, НВК № 16, СБНРЦ № 1 у 2024 році та наказу Сумського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 33 “Маринка” м.Суми, Сумської області від 28.12.2023 № 119 Про організацію харчування дітей у закладі дошкільної освіти у 2024 році .
Організація харчування
Основні принципи організації харчування в закладі дошкільної освіти: відповідність енергетичної цінності раціону харчування енерговитратам дітей; збалансованість та максимальна різноманітність раціону; технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність; забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організоване безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з чотирьох тижневим сезонним меню; щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного меню, картотеки страв складається меню-розклад окремо відповідно до затверджених норм харчування; кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі сестра медична старша оцінює якість її приготування, в її присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.В закладі дошкільної освіти здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною старшою та керівником ЗДО. Результати фіксуються у відповідних журналах контролю за організацією харчування згідно чинного законодавства. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників. Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад 2-3 рази на тиждень. Бракеражною комісією закладу дошкільної осваіти здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення. Комірник та сестра медична старша ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Бракеражний журнал харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів», де вказується дата їх надходження, постачальник, скільки надійшло продукції, строк придатності тощо. Комірник планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню. Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестра медична старша веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування. Сестра медична старша контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.
Кухарі закладу відповідають за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху.
Керівник, сестра медична старша, вихователі груп закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дошкільного закладу. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на veb-сайті ЗДО. Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в інформаційних куточках груп на veb-сайті ЗДО та харчоблоку щодня розміщується меню.
Аналіз анкетування
щодо організації харчування
в Сумському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) №33 «Маринка»
у 2021 році
У лютому 2022 року в ЗДО №33 «Маринка» за допомогою сервісу Googl форми проводилося анкетування батьків, з метою виявлення проінформованості їх щодо харчування дітей в закладі, врахування побажань, визначення недоліків в організації харчування дошкільників з позиції батьків. В анкетуванні взяли участь 180 респондентів, що становить 66% від спискового складу дітей ЗДО. Батьки дітей які відвідують групи раннього віку – 35 (19.4%), групи молодшого дошкільного віку – 32 (17.8%), групи середнього дошкільного віку – 57 (31,7%), групи старшого дошкільного віку – 56 (31,1%) Результати анкетування показали наступне:
- Ваше відношення до здорового дитячого харчування?
За – 170 (94,4%)
Проти – 4(2,2%)
Важко відповісти – 6 (3,3%)
2.Чи подобається Вам що збільшилась різноманітність страв у нашому меню? Якщо так, яких саме?( свіжі овочеві салати, фрукти та напої, різноманітні м’ясні страви, різноманітні молочні страви) Деякі батьки проти каш, страв з бобових, молочних продуктів. Бажають щоб у меню були пиріжки та ватрушки.
Так –177 (98,3%)
Ні – 2 (1,1%)
Частково – 1 (0,5%)
3.Чи просить Вас дитина приготувати вдома страву з оновленого меню? Яку?
Так – 143 (79,4%)
Ні – 37 (2,05%)
4.Чи будете продовжувати дотримуватися здорового харчування вдома?
Так -166 (92,2%)
Ні – 14 (7,7%)