Корекційно-профілактичні вправи

Вправи на профілактику плоскостопості

  1. «Ловимо рибку». В.п. – сидячи на стільчику Пальцями ніг підняти паличку, що лежить на підлозі.
  2. «Весела стопа». В.п. – сидячи на стільчику. Виконати різні рухи ногами: поковзати стопою по підлозі, поставити ногу на п’ятку, на носок або на зовнішню та внутрішню сторону стопи.
  3. «Ведмедик на роликових ковзанах». Прокочувати стопою бруски від носочка до п’яточки.
  4. «Музичні ніжки». Підняти пальцями ніг брязкальце, що лежить на підлозі, і задзвонити. Можна використати дзвіночок, прив’язаний до короткої мотузки.
  5. «Мавпочка малює». Захопити пальцями ніг фломастер і намалювати на папері, що лежить на підлозі, малюнок (сонечко, м’ячик, геометричні фігури, сніговика).
  6. «Мавпочка читає». Пальчиками ніг рвати аркуш паперу.
  7. «Білочки збирають горішки». Захопити стопою маленький м’ячик, кубик. В.п. – лежачи на спині, ноги прямі. Погладжувати стопою правої ноги гомілку лівої і навпаки.
  8. «Балерина». Сидячи на стільчику, ноги поставити на пальці і робити невеликі кроки вперед доти, поки ноги не стануть на стануть на всю стопу. Повернутись назад до стільчика.
  9. «Ножиці». В.п. – сидячи на підлозі, упор прямими руками за спиною. Підняти прямі ноги вгору. Почергово піднімаючи та опускаючи ліву та праву ноги.
  10. Ходьба по доріжці «здоров’я» (каштани, горох, кукурудза, пісок), по ребристій дошці, по масажерам.

Вправи на профілактику сколіозу

  1. «Вдихаємо аромат». Повільне піднімання рук уперед-угору (вдих), опускання рук через сторони (видих).
  2. «Млин». Кругові рухи руками (прямими або зігнутими в ліктях).
  3. «Вітряний млин». В.п. – ноги розставлені, одна рука на поясі, друга – пряма, піднята вгору, колові рухи можна робити збільшуючи темп, доторкуючись до вуха та ноги.
  4. «Коромисло». Ходьба з палицею на плечах, плечі і спина прямі.
  5. «Літак». В.п. – ноги злегка розставлені, прямі руки в сторони на висоті плечей. Прямими руками діти виконують нахили вправо та вліво.
  6. «Гребці». Імітація рухів весла руками. В.п. – сидячи на підлозі по-турецьки.
  7. «Годинник». В.п. – сидячи на підлозі по-турецьки, руками обхопити голову, руки зігнуті в ліктях. Ритмічне розкачування, нахили тулуба та голови вліво і вправо.
  8. «Допитливе кошеня». В.п. – сидячи на колінах, низький нахил вперед з опорою руками об підлогу, перебирання руками і повороти шиї в різні сторони.
  9. «Лагідна кішечка». В.п. – стоячи на колінах з упором на кисті рук, прогинання тулуба та «Сердита кішечка» – вигинання тулуба (кругла спина) із звуковимовою «ш-ш».
  10. «Жучок». В.п. – лежачи на спині, руки вздовж тулуба. Дитина «борсається» руками й ногами.
  11. «Поплавок». В.п. – лежачи на спині, руки вздовж тулуба, ноги прямі. Згинання обох ніг, обхоплюючи коліна руками.
  12. «Танцюристи». Вправи біля гімнастичної стінки. В.п. – стоячи обличчям до гімнастичної стінки, руками тримаючись за щаблі на рівні плечей:

         а) відведення прямої ноги якомога далі праворуч, потім – ліворуч;

         б) відведення почергово лівої та правої ноги назад;

         в) глибоке присідання, спину тримати прямо.

Вправи на розслаблення на основі психогімнастики

(старший дошкільний вік)

         Психогімнастика «Деревце».

                           Деревце маленьке я ,

                           Ліс – домівонька моя,

                           Мої ноги – корінці,

                           А на тілі – стовбурці.

                           Руки – гілочки міцні,

                           Одяг з листя на мені.

                           Граюсь я із вітерцем,

                           А вмиваюся дощем.

                           Сонце дуже я люблю,

                           Посміхаюся йому.

Психогімнастика «У космос».

         – Уявіть, що ви – космонавти, й зараз помандруємо в космос на ракеті. Спочатку треба обтягнути спеціальний космічний одяг. Ви обережно берете в руки костюм, одягаєте його, він дуже-дуже важкий, піджак тисне на плечі, на спину. Потім ви одягаєте космічні черевики, і ногам тепло і важко. Ви одягаєте скафандр й потихеньку піднімаєтесь в ракету, зручно сідаєте в крісло, ракета злітає. Чим вище злітає ракета, тим легше вам стає, руки легкі-легкі, ніг ви зовсім не відчуваєте, вам стає легко-легко, ви –як метелики, що літають у повітрі.

Гра-медитація «Космічний політ».

         – Заплющте всі очі й уявіть себе зірочками в космічному просторі. Навколо вас інші зірки, пролітають яскраві комети. Розплющте очі. Розправте, зірочки, свої промінці – і полетіли. А тепер опускайтеся все нижче і нижче і нарешті приземляйтесь.

         Тренінг «Сонечко»

         – Підставте обличчя до сонечка, простягніть долоні, усміхніться весело, підморгніть одне одному радісно. Погладьте себе по руці, по голівці, по ногах. Ось які ми гарні.

          Психогімнастика «На березі моря».

         – Діти веселою юрбою біжать до моря і з розгону кидаються у воду, б’ють по воді руками й ногами, потім починають змагатись, хто довше пробуде під водою: затискають ніс, заплющують очі й присідають. Весело у воді. Можна плескатися, бризкатися, плавати, а потім із веселим вереском вискочити з води й розлягтися на теплому пісочку.

         А ще можна просівати пісок крізь пальці, робити з нього замки, шукати черепашок, камінці, ловити маленьких рибок. Та хіба все згадаєш!

         Діти уявляють, що вони на морі.    

Психологічний етюд «Я – хмаринка».

         Вихователь читає текст, діти рухами відтворюють його зміст.

         «Я – хмаринка. Я – велика, м’яка, пухнаста. Мені легко й вільно. Я пливу в блакитному небі. Мої руки легкі, вони допомагають мені рухатись. Я піднімаю вгору очі і вдихаю світло всім своїм тілом. Я наповнююсь світлом. Я стаю світлішим, добрішим, красивішим».

«Я – дощик».

         «Я – дощик. Я випливаю з великої хмари і лечу на землю. Я – маленька прозора краплина дощу. Мені приємно кружляти в повітрі серед інших краплинок.

         Я – дощик. Я опускаюсь на землю і кричу їй: «Вітаю!» Мене підхоплює легкий вітерець, і я співаю йому: «Вітаю!» Я напуваю гарненьку квіточку. Я вмиваю її і стаю зовсім маленькою краплинкою. Я м’яко опускаюсь в обійми теплої землі».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × 4 =