Фестиваль «Гармонія руху»

Відповідно до наказу Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 25.09.2017 №538-ОД «Про проведення обласного фестивалю «Гармонія руху» у дошкільних навчальних закладах у 2017 році», наказу управління освіти і науки Сумської міської ради від 06.10.2017 №838 «Про проведення І (міського) етапу обласного фестивалю «Гармонія руху» у дошкільних навчальних закладах міста в 2017 році» з метою збереження та зміцнення фізичного здоров’я дитини, активізацї роботи у фізкультурно-оздоровчому напрямі з 17.10 до 27.10.2017 року заклад брав активну участь у проведенні І (міського) етапу обласного фестивалю «Гармонія руху» за участю вихованців, педагогічних, медичних працівників, батьків у номінації фізкультурно-оздоровчого спрямування.

У рамках проведення фестивалю педагогічний колектив ставив  за мету:

– збереження та зміцнення фізичного та психічного здоров’я дітей дошкільного віку;

– активізація роботи у фізкультурно-оздоровчому та музично-естетичному напрямі;

– виявлення та підтримка творчих здібностей дітей, встановлення дружніх взаємин між ними та розвиток виконавської творчості в рухах та пластиці;

– залучення дітей до активної участі у виконанні рухових дій  у довкіллі та під музичний супровід в спеціально організованих умовах;

– формування рухових умінь та навичок дітей,  підтримування  інтересу  до занять фізичними вправами, бажання систематично займатися різними видами рухової діяльності;

– прищеплення  дітям естетичного ставлення до власної музично-практичної  діяльності виконавства: почуття краси, гармонії та виразності рухів, вишуканості;

– стимулювання  бажання дітей емоційно й творчо переживати музичні рухи;

– формування правил здорового способу життя.

Фестиваль проходив під девізом «Рух – це здоров’я, здоров’я – це клас! Гармонія руху захоплює нас».

Протягом усього тижня вихователі всіх вікових груп проводили з дітьми прогулянки на свіжому повітрі, рухливі ігри, фізкультхвилинки, фізпаузи, ранкову та пробуджуючу гімнастику, психогімнастику, дитячий туризм, екскурсії, заняття з активним використанням рухів, музики, фізичних вправ, практичних дій, здоров’язбережувальних технологій. Для дітей раннього віку постійно планувались пальчикові вправи та різноманітні  ігри на розвиток дрібної моторики.

Варто відмітити, що значна увага приділялась застосуванню оздоровчих технологій. Педагоги проводили рухливі ігри для профілактики порушень постави з використанням торбинок з сіллю та крупами: «Не впусти мішечок», «Салки», корекційні вправи для формування правильної постави та профілактики плоскостопості, дихальну гімнастику за методикою Б.С. Толкачова, фітбол-гімнастику, комплекси ранкової та пробуджуючої гімнастики з використанням атрибутів авторської методики «Богатир», самомасаж горіхами, мочалками, масаж за методикою Су-Джок, гімнастику для очей за методикою А.Ф. Базарного.

У рамках фестивального тижня дошкільнята проявили себе в  театралізованих іграх, іграх-імпровізаціях, інсценізаціях та драматизаціях  українських народних казок «Ріпка», «Рукавичка», «Вовк та семеро козенят», «Коза-дереза», «Троє поросят», «Лисиця та журавель».

Протягом тижня були проведені музичні розваги «Ми діти твої, Україно!», «Осінній дивограй», «Ходить гарбуз по городу», «Осінь тихо, тихо по лісочку ходить», спортивні розваги «Ми – малята здоров’ята», «Козацькому роду нема переводу», «Щоб міцне здоров’я мати – треба нам про нього дбати», змагання з флорболу.

Такі розваги мають велике значення для розвитку художнього сприймання, уяви, емоційного чуття, а також формування інтересу дітей та розвитку в них творчої активності, бажання працювати в команді.

Підсумком проведення фестивалю «Гармонія руху»  стало спортивно-музичне свято «Веселі старти!», де взяли активну участь діти груп старшого дошкільного віку «Барвінок», «Соняшники».

Метою  цього свята було сформувати у дітей уявлення про те, що тільки здоровий спосіб життя зробить їх сильними, здоровими і бадьорими; розвивати силу, спритність, швидкість, кмітливість; виховувати витримку, сміливість, дружелюбність, взаємодопомогу.

Захід пройшов весело, жваво. Діти залишились переповнені позитивних емоцій та вражень. А головне дошкільники переконалися, що в здоровому тілі – здоровий дух!

У нашому закладі пріоритет здоров’я дітей та здоров’язберігаючих технологій є одним із головних. Фізкультурно-оздоровчій роботі приділяється дуже велика увага. Працює ціла мережа гуртків при ДНЗ для фізичного та художньо-естетичного розвитку (гурток  з фітбол-гімнастики «Малятко-здоров’ятко», хореографічний гурток «Балет-пластик шоу», музичні гуртки «Фольклорний віночок», «До-ре-мі-фа-солька» (гра на музичних інструментах).

У рамках проведення I (міського) етапу обласного фестивалю «Гармонія руху» в Сумському ДНЗ № 33 «Маринка» було повністю реалізовано мету фестивалю шляхом використання різноманітних форм роботи організації життєдіяльності дітей.

Усі заходи проходили в атмосфері позитивних емоцій, гарного святкового настрою, бадьорості та активності.

Результати фестивалю були висвітлені на Інтернет-сайті, фейсбук-сторінці закладу, інформаційних стендах у дошкільному навчальному закладі та в батьківських куточках. У роздягальних кімнатах груп розміщені фотостенди «Гармонія руху – здорове життя», «Рух – це життя», «Активний рух – запорука здоров’я», «Гармонія руху в житті дитини».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × 1 =