Інформація щодо епідеміологічної ситуації кору 2018 рік

За даними МОЗ України захворюваність на кір стрімко зростає. Найбільші показники захворюваності на кір реєструються  в Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Одеській областях. У Сумській області зареєстровано 7 випадків кору за рік. У поточному році випадків кору не зареєстровано.

Кір – це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання (із 10 контактних людей хворіє 9). В основному кором  хворіють невакціновані діти, що відвідують дитячі організовані заклади. Для дорослого населення джерелом інфекції є хвора дитина. Симптомами кору є висока температура, нежить, сльозотечіння, кашель, висип, іноді блювання і пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку.

Специфічного лікування кору не існує, проте хворобі можна запобігти – вакцинацією. Вакцинації підлягають діти у віці 1 рік та ревакцинація проводиться дітям 6 років.

Згідно статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» дітям, які не отримали профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Відділ охорони здоров’я Сумської міської ради просить Вашого втручання у інформування батьків та педагогічних колективів з питань профілактики кору, в тому числі вакцинопрофілактики. Також просимо сприяння у організації  вакцинації  дітей організованих колективів проти кору та недопущення невакцинованих дітей у заклади освіти.

Наразі в Україні використовується комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи виробництва GSK, яку закуповує ЮНІСЕФ за бюджетні кошти. Вакциною забезпечені усі лікувальні заклади міста. Для проведення імунопрофілактики проти кору батькам необхідно звернутися до лікуючого лікаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twenty − three =