Туберкульоз у дітей: причини, симптоми, лікування та профілактика

Туберкульоз у дітей не є поширеним захворюванням, але, тим не менше, час від часу діагностується. Ця хвороба протікає набагато важче саме в дитячому віці, тому що зростаючий організм ще не здатний локалізувати і обмежувати вогнища зараження. Саме тому кожен батько повинен знати ознаки даного захворювання, а також способи зараження, профілактичні та лікувальні методи.

Туберкульоз у дітей: причини

Причиною розвитку подібного захворювання є туберкульозна паличка. Проникає інфекція в дитячий організм, як правило, від іншої хворої людини з відкритою формою хвороби – найчастіше це дорослий. Збудники туберкульозу найчастіше локалізуються в легенях, але можуть поширюватися і по всіх органах організму. Величезне значення має і сприйнятливість дитини до інфекції – чим сильніше імунітет, тим менш імовірним буде зараження.

Туберкульоз у дітей: перші ознаки

Якщо говорити про туберкульоз легенів дорослої людини, то основним симптомом є кашель, відходження нехарактерною мокроти і навіть крові. Але в дитини все протікає абсолютно по-іншому. Хвороба починає виявлятися приблизно через 1 – 2 місяці після зараження.

Такі діти стають млявими і дратівливими, починають відставати від своїх однолітків у навчанні, постійно втомлюються. Час від часу спостерігається підвищення температури до 37 – 37,5 градусів, але це нездужання досить швидко проходить, не встигаючи викликати стурбованості у батьків. У міру перебігу хвороби починають збільшуватися лімфатичні вузли, підвищується рівень потовиділення, спостерігається втрата апетиту. Хвора дитина більш схильний до постійних простудних захворювань.

Діагностика туберкульозу у дітей

У деяких випадках помітити подібні симптоми самостійно практично неможливо, особливо якщо батьки постійно зайняті. Саме тому необхідно регулярно проходити медичні огляди і не пропускати лікарські огляди.

Дітям регулярно проводять реакції Манту, під час яких під шкіру впорскують туберкулін – речовина, що реагує на наявність в організмі антитіл до туберкульозної палички. Якщо протягом декількох днів навколо місця уколу утворилися почервоніння, то краще всього відразу здатися лікареві. Туберкульоз у дітей лікується набагато легше на початкових стадіях розвитку хвороби.

Крім того, заражений дитина повинна здати необхідні аналізи і пройти рентгенологічні дослідження легень.

Лікування туберкульозу у дітей

Метод лікування залежить від індивідуальних особливостей дитини. Лікар бере до уваги фазу розвитку хвороби, вік і вагу дитини, наявність ускладнень або хронічних захворювань, алергічну чутливість і т.д. При такому лікуванні не використовують антибіотики, а їх спеціальні суміші з іншими речовинами.

Перша стадія лікування триває приблизно чотири місяці. Це інтенсивна терапія, яка спрямована на знищення інфекційних вогнищ. Після цього настає фара підтримуючої терапії, під час якої дитині дають препарати, покликані захистити організм від вторинної інфекції.

Туберкульоз у дітей: профілактика

Перше на що, варто звернути увагу – це спосіб життя дитини. Здорове харчування, заняття спортом, достатня кількість свіжого повітря, води і світла, дотримання гігієнічних норм – все це необхідно дотримуватися протягом усього розвитку дитячого організму, починаючи від періоду народження. Адже тільки так можна зміцнити імунну систему, попередивши не тільки туберкульоз, але і безліч інших захворювань.

Варто звести до мінімуму період спілкування дітей з хворими на туберкульоз дітьми. Пробу Манту, а в більш дорослому віці і флюорографію, необхідно робити регулярно – це дасть можливість вбити хворобу на самому її зародку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × two =