Консультація для педагогів вихователя Доценко Р.А.

«Зимова прогулянка: що взяти до уваги?»

Тип консультації:

План

  1. Щоб зимова прогулянка приносила радість.
  2. Як одягати дітей в морозну погоду.
  3. Як уникнути переохолодження.
  4. Ігри в зимовий період.
  5. Безпечна прогулянка взимку: як організувати і провести.

Прогулянки на свіжому повітрі сприяють гармонійному фізичному розвитку та загартовують організм дитини, заряджають позитивною енергією та поліпшують настрій. Щоб організувати корисну й безпечну зимову прогулянку, скористайтесь порадами.

  1. Щоб зимова прогулянка приносила радість.

Не позбавляйте дітей прогулянок через холодну погоду. Проводьте їх двічі на день: у першу половину – після організованої освітньої діяльності, у другу половину – після денного сну або перед тим, як дітей забирають із садка.

Дотримуйтеся температурного режиму. Проводьте прогулянки на свіжому повітрі взимку з дітьми раннього віку, якщо температура повітря не нижче -16 °C; з дошкільниками – 20 °С. Швидкість вітру має бути не більше 7 м/с. Скорочуйте або скасовуйте прогулянки в разі сильного снігопаду.

Тривалість прогулянки залежить від самопочуття дітей і погодних умов температури повітря та швидкості вітру. Дошкільники мають перебувати на свіжому повітрі не менше трьох годин на день з достатньою руховою активністю.

  • Як одягати дітей в морозну погоду.

Організуйте підготовку дітей до зимової прогулянки так, аби діти не перегрівалися й не заважали одне одному. Для цього розділіть їх на дві підгрупи. У першій об’єднайте дітей, які повільно одягаються чи мають несформовані навички самообслуговування. У другій дітей, які вміють самостійно одягатися. Якщо треба, надайте вихованцям допомогу. 

Спочатку одягаються діти першої підгрупи, а через певний проміжок часу пропонуйте збиратися на прогулянку дітям другої підгрупи. Така організація дає змогу оптимізувати час і не стомлює дітей. 

Після прогулянки заводьте дітей до групового приміщення у зворотній послідовності – спочатку другу, а потім першу підгрупу.

 Стежте, щоб діти з ослабленим здоров’ям одягалися разом із другою підгрупою, а заходили після прогулянки з першою. 

Навчайте дітей одягатися й роздягатися самостійно в певній послідовності. Спершу дитина має надіти колготи, светр, брюки або комбінезон, взуття, пальто або куртку, шапку, шарф і рукавиці. Роздягатися після прогулянки потрібно у зворотному порядку.

  • Як уникнути переохолодження.

Під час зимової прогулянки не допускайте перегрівання й переохолодження організму, обмороження кінцівок у дітей. Про перегрівання свідчать прискорені дихання й пульс, почервоніння обличчя, посилене потовиділення. У цьому разі знизьте інтенсивність рухової активності. 

У разі загального переохолодження легкого ступеня закутайте дитину в теплу ковдру та зігрійте теплими напоями, наприклад, солодким чаєм. Ознаки переохолодження: млявість, бліда й холодна шкіра, зниження чутливості кінцівок, знижений артеріальний тиск, частий пульс. 

Заборонено зігрівати пошкоджені кінцівки над вогнем, а також за допомогою грілки або гарячої води. Не можна втирати в уражене місце олію чи спирт. 

Щоб запобігти переохолодженню організму чи обмороженню кінцівок, контролюйте рухову активність дітей, стежте, аби вони надягали рукавички та шарфи. Якщо діти змерзли, повертайтеся в групове приміщення.

Скругленный прямоугольник: Діти полюбляють бавитися зі снігом, особливо гратися у сніжки. Зазвичай неорганізована гра спричиняє синці й гулі, травми обличчя та очей, навіть струс мозку. Тож аби діти не травмувалися, запропонуйте їм позмагатись у спритності кидати сніжки в ціль та на дальність. Щоб було цікавіше, зробіть сніжки різнокольоровими - пофарбуйте їх за допомогою кольорової води.  Щоразу перед грою застерігайте дітей, аби вони не цілилися в голову одне одному, особливо сніжкою, зліпленою із вологого снігу. Стежте, щоб діти гралися подалі від вікон будівлі закладу дошкільної освіти.Це цікаво знати

  • Ігри в зимовий період.

Аби діти охоче збиралися на прогулянку, зацікавте їх розповіддю про те, чим вони займатимуться на свіжому повітрі. Гарний настрій у поєднанні з фізичними вправами поліпшує загальне самопочуття дітей. 

Зміст прогулянок продумуйте заздалегідь. У морозні дні розпочніть прогулянку з рухливих ігор з елементами ходьби, стрибків, бігу, метання сніжок тощо. Під час вибору ігор враховуйте вік дітей та фізичне навантаження, адже зимовий одяг значно обмежує рухи. У сніжну погоду організовуйте малорухливі ігри, що не потребують великого простору. За сприятливих погодних умов запропонуйте дітям лижі та санчата. Вони внесуть різноманіття в зимові прогулянки та піднімуть настрій. 

Якщо не організуєте дітям активну рухову діяльність, вони швидко змерзнуть і почнуть проситися в тепло. 

Стежте, аби діти під час прогулянки дихали носом. Таке дихання запобігає захворюванням носо- та ротоглотки. Також уникайте ігор, під час яких дітям потрібно розмовляти на повний голос.

  • Безпечна прогулянка взимку: як організувати і провести.

Доглянута територія закладу дошкільної освіти – важлива умова безпечної зимової прогулянки. Аби діти не травмувалися різними предметами, що можуть перебувати під снігом, обов’язково обстежуйте територію. Доріжки, сходи будівлі, групові майданчики регулярно очищуйте від снігу та криги, дах і навіси – від бурульок. 

Якщо дитина травмувалася, надайте їй першу медичну допомогу та викличте медичну сестру. Про всі випадки травмування та обмороження дітей обов’язково інформуйте завідувача  закладу дошкільної освіти та батьків дитини.

Звертайте увагу дітей на те, що бурульки на дахах будівель небезпечні для людини. Під час спостереження поясніть дітям, чому не можна збивати бурульки, брати їх до рота, а головне  ходити  біля будинків, де вони «ростуть».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × five =