Консультація для батьків “Організація якісного, збалансованого харчування та питного режиму дітей влітку”

Організація якісного, збалансованого харчування та питного режиму дітей влітку

Літо – це особлива пора, коли з’являється можливість значно зміцнити здоров’я дитини, підвищити захисні сили його організму. Важливу роль в цьому може зіграти раціональне харчування, побудоване з урахуванням віку дитини, стану її здоров’я та особливостей літнього сезону, багатого фруктами, ягодами, овочами, зеленню.

Раціональне  харчування – це харчування здорових дітей, що повністю відповідають віковим фізіологічним потребам організму в основних  речовинах і енергії. Залежно від віку діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, живильних, мінеральних речовин і вітамінів, їжу збагачену білками, жирами, вуглеводами.

Білки- це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гармонів, гемоглобіну крові,  вони формують з’єднання, які забезпечують імунітет.

Жири – є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу забезпечують засвоєння багатьох вітамінів.

Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами беруть участь  в обміні речовин.

Правила дитячого харчування влітку

З настанням літньої пори року звичний життєвий устрій міняється, адже літо – це відпочинок, це дача, моря або річка, пляж і сонце, а разом з цим змінюється інтенсивність обмінних процесів, трансформуються смакові переваги, змінюється апетит. Діти починають відмовлятися від звичних обідів і вечерь, переходячи на більш легке харчування, а батьки починають хвилюватись – чи вистачає їх дитині з’їденого та випитого. Особливо чуттєвим постає питання харчування дітей перших трьох років, адже їх система їх травлення ще дуже чутлива до різких змін.

І. СТРОК ПРИДАТНОСТІ

Всякий продукт повинен зберігатися тільки певний строк. Наприклад, приготували салат – одразу з’їли. Влітку не допускається зберігання салатів у холодильнику навіть протягом декількох годин.

Перш, ніж придбати продукти в супермаркеті, обов’язково перевірте строк придатності. Пам’ятайте, що молочні продукти повинні зберігатися в холодильних установках – навіть йогурти зі строком в один місяць. До речі, найчастіші отруєння саме через продукти, куплені в магазинах. Тому, відкривши вдома йогурт, придивіться якщо сироватка відділилася від згустку, або продукт перетворився в грудкувату масу – краще його не їсти.

ІІ.ФРУКТИ ТА ОВОЧІ -МИТИ ОБОВ’ЯЗКОВО!

Усі знають, що продукти, вживані в їжу, повинні бути добре вимиті. Тільки чи всі так роблять? Багато городян влітку відпочивають на дачах, де все росте на кущах. Ну як отут устежиш за трирічним малям, що прямо тут може поласувати ягідкою? І все-таки, бажано не допускати такого, а дітям пояснити, що ягоди можна їсти тільки після того, як їх гарненько вимиють. Саме в таких ситуаціях і відбувається зараження не тільки інфекційними захворюваннями, але й глистами і іншими паразитами. При поливанні плодоносних рослин часто використовуються органічні добрива, та і в землі можуть бути і навіть обов’язково є яйця глистів, лямблій.

Ті продукти, що росли в теплицях, гельмінтологи радять якийсь час потримати у воді, ледве підкисленій оцтом, тому, що тепличні овочі та фрукти найчастіше піддаються обробці органічними речовинами.

Фрукти, які ми купуємо в магазинах і на ринках, повинні піддаватися обробці обов’язково. Деякі з них треба не тільки мити, але й зрізати шкірочку – гарні блискучі яблучка швидше за все були оброблені речовинами, що містять віск або парафін (саме тому вони жирнуваті .

Організація питного режиму в літку

Вода становить близько 80% маси тіла дитини. З дорослішанням частка води в її організмі зменшується до 68-72 %. Вода є транспортувальником резон в організмі, середовищем для здійснення біохімічних реакцій, адже вона є добрим розчинником. Разом з водою до організму потрапляють різноманітні макро- та мікроелементи. Вода, яку ми даємо пити дітям  має бути якісною і добре очищеною. Адже вживання неякісно води (неочищеної водопровідної) є однією з причин порушень діяльності шлунково-кишкового тракту у дітей. Погана вода негативно впливає на більш вразливий, ніж у дорослих, дитячий організм.
Чому питний режим є важливим ?

Нестача води в організмі призводить до зневоднення, а потім і до порушення водно-сольового обміну, терморегуляції, через що може навіть статися перегрів організму. Нестача води також негативно впливає на всмоктування поживних речовин у кишківнику і призводить до швидкої втомлюваності при незначних фізичних чи розумових навантаженнях (це насамперед зумовлено недостатнім надходженням води до клітин мозку).

При зневодненні спостерігаються такі симптоми, як пригнічення сечовиділення, темно-жовтий колір сечі. Можуть також бути потріскані сухі губи, сухий язик, блідий сіруватий відтінок шкіри, судоми, пронос, блювання.

ДОБОВА ПОТРЕБА У РІДИНІ

ВІД 1 – 4 років 1-1,3 л
ВІД 4 – 6 років 1,2-1,7 л

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen − 13 =