КОРИСНИЙ КАЛЕНДАР. ЛИСТОПАД

ФОКУС МІСЯЦЯ:
ЧЕРВОНА РЕДЬКА, БРЮССЕЛЬСЬКА КАПУСТА, ШИПШИНА, АЙВА, НАСІННЯ ЛЬОНУ

Осінній продуктовий кошик — це поєднання ароматів гарбузів, капусти та десятків сортів яблук, груш і слив. Також ми маємо багато сезонних овочів та фруктів на додачу до тих, які доступні цілий рік.

Морква. Гарбуз. Ріпа. Червона редька. Цибуля порей. Цвітна капуста. Хрін. Брюссельська капуста.ЧЕРВОНА РЕДЬКА

Корисний і універсальний з точки зору кулінарії овоч. Підійде для салатів, печені, каррі. Також можна вживати в сирому вигляді як закуску. Цей овоч має цікавий гіркуватий смак.

Червона редька досить низькокалорійна, містить велику кількість потужних рослинних сполук, які діють як антиоксиданти та імуностимулятори. Є прекрасним джерелом вітаміну С, який є важливим для здоров’я: він необхідний для функціонування імунної системи, а також росту і відновлення тканин. Крім того, червона редька містить фолієву кислоту, а також кальцій, магній, калій та мідь.

БРЮССЕЛЬСЬКА КАПУСТА

Ця маленька капуста смакуватиме і як самостійний гарнір, і як інгредієнт іншої страви, наприклад, салату. Перед приготуванням верхнє листя краще очистити.

Брюссельська капуста — низькокалорійний продукт, що містить багато клітковини, вітамінів С і К. В організмі останній відповідає за згортання крові і здоров’я кісток, а вітамін С є потужним антиоксидантом, допомагає нам боротися з хворобами, сприяє засвоєнню заліза, бере участь у відновленні тканин. Крім цього, брюссельська капуста містить вітамін А, фолієву кислоту й марганець, а також невелику кількість вітаміну B6, калію, заліза, тіаміну, магнію і фосфору.

Петрушка. Кріп.
Хурма. Груша. Айва. Шипшина. Журавлина.АЙВА

Цей листопадовий фрукт чудово смакує свіжим, а також висушеним — як сухофрукт. У такому вигляді айва є гарним перекусом. Доповнюйте його горіхами й насінням. Ще варіанти вживання айви — компоти без цукру, а також як інгредієнт страв із м’яса та птиці.

Айва — соковита та поживна. За вмістом вітамінів вона не може позмагатися з рекордсменами — ягодами, проте невелика кількість цукру та низька калорійність роблять її чудовим доповненням до будь-якого раціону. Фрукт містить помірну кількість вітаміну С і міді, а також невелику кількість вітамінів групи В, заліза, калію і магнію.

ШИПШИНА

Шипшина — безумовний лідер серед інгредієнтів ароматного чаю. І пити його корисно як гарячим, так і охолодженим. Проте не обмежуйтеся звичним використанням цих плодів. Шипшина може стати цікавим компонентом десертів на основі желе. Всередині плодів є насіння, яке можна їсти, тим більше що основна кількість поживних речовин міститься саме в ньому, а не в шкірці.

Порція плодів шипшини (16 грамів) забезпечить вас потужною дозою вітаміну С та клітковини. Суперсила шипшини — це антиоксиданти. Крім вітаміну С, плоди містять катехіни, кверцетин і елагову кислоту, які допомагають боротися із захворюваннями та зменшують запалення в організмі. А лікопен і бета-каротин, завдяки яким шкірка шипшини має темно-помаранчевий колір, сприяють здоров’ю шкіри й очей. Також шипшина містить вітаміни А, В5 та Е.

Картопля. Яблуко. Насіння льону. Гарбузове насіння. Квасоля.НАСІННЯ ЛЬОНУ

Є два типи льону: коричневий і золотий. Вони — однаково поживні. Ба більше: все частіше насіння льону відносять до «суперфудів», і все більше наукових досліджень вказують на користь продукту для здоров’я. Насіння льону — універсальний продукт. Додати його до раціону легко: можна покласти в йогурт, вівсянку чи інші каші. Додати до овочевих, листових, фруктових салатів, кисломолочного сиру чи у випічку та смузі.

Льон містить жирні олії та кислоти, зокрема дуже корисні Омега-3. Також у насінні є вітамін А та ферменти. Такий комплекс є прекрасним протизапальним засобом. А слиз, що виділяється, якщо насіння льону замочити, сприяє нормалізації роботи травного тракту, виведенню шлаків і зниженню рівня цукру в крові.

Цей суперфуд може похвалитися вмістом відразу двох типів харчових волокон: 20–40% розчинних та 60–80% нерозчинних. Такий дует призводить до більш регулярного випорожнення. Крім того, льон є хорошим джерелом рослинного білка. Додавайте його до своїх страв — і відчуття ситості буде з вами тривалий час.Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:

  • різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
  • фрукти та ягоди
  • цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
  • нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
  • молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × 5 =