КОРИСНИЙ КАЛЕНДАР. ГРУДЕНЬ

Грудень. Фокус місяця: корінь селери, петрушка, хурма, груша, качанні капусти.

Зиму зустрічаймо із запасами коренеплодів, овочів та фруктів тривалого зберігання — буряка, коренів петрушки і селери, картоплі і моркви. Коренеплоди пасують до супів та салатів, а також можуть бути чудовою самостійною стравою. Груші і яблука у прохолодних приміщеннях зберігатимуть свіжість протягом кількох місяців. Крім того, їх можна сушити та використовувати в кулінарії в такому вигляді.

Важливу роль у раціоні в холодну пору року відіграють ферментовані продукти. На відміну від маринадів на основі цукру й оцту, це давній і корисний спосіб зберігання продуктів. Їх на холодний сезон починають заготовляти з середини літа і їдять до початку нового сезону.

Список овочей, в який входять: брюссельська капуста, ріпа, гарбуз, цибуля порей, пастернак, топінамбур та качанні капусти.Квашена капуста 

Популярне сьогодні слово ферментація означає знайомий нам процес квашення. Українці здавна використовували цей метод приготування їжі, оскільки він дозволяє подовжити зберігання продуктів. Під час ферментації відбувається трансформація продукту: дріжджі і бактерії перетворюють вуглеводи, такі як крохмаль і цукор, на спирт та кислоти. Вони діють як природний консервант, саме тому квашені продукти чудово зберігаються і мають особливий терпкий і виразний смак. Ферментація сприяє росту корисних бактерій — пробіотиків. Ці речовини — найкращі друзі нашого мікробіому та органів травлення. Вони допомагають моделювати імунні зв’язки та запобігають росту різноманітних патогенів.

Крес-салат, петрушка, кріп.Петрушка

Петрушка — потужне джерело поживних речовин. Для того щоб максимально зберегти їх, вживайте петрушку в сирому вигляді: додавайте листочки в салати, супи та інші страви.

Протягом століть петрушку використовували для лікування високого кров’яного тиску, алергії та запалень. У цій зелені багато вітамінів А та С, які мають властивості антиоксидантів — запобігають пошкодженню клітин вільними радикалами. Це важливо, тому що баланс антиоксидантів і вільних радикалів підтримує оптимальне здоров’я. Флавоноїди, які також є у складі петрушки, допомагають знизити ризики раку товстої кишки, діабету другого типу і серцево-судинних захворювань. Також ця зелень — один із рекордсменів за кількістю вітаміну К — незамінного для згортання крові та здоров’я кісток.

Список фруктів: айва, хурма, гранат, груша, журавлина, грейпфрут та яблуко.Хурма 

В Китаї, на батьківщині цього яскравого фрукта, росте понад 100 його різновидів. У Східній Європі найбільше прижилися шарон, корольок та шоколадна хурма. Хоча ми звикли їсти хурму свіжою, це досить універсальний продукт: її можна сушити, використовувати у приготуванні м’ясних і овочевих страв, напоїв, желе, пудингів.

Одна середня хурма важить близько 170 грамів і містить половину денної норми вітаміну А, значну кількість марганцю, а також вітаміни С, Е, К, В6, В1, В2, калій, мідь, магній, фосфор та фолієву кислоту.

Груша

Соковита груша — один із найдавніших фруктів, відомих людству. Сьогодні у світі культивується близько 100 її видів.

Груші — чудове джерело калію й міді. Остання важлива для нашого імунітету, метаболізму холестерину й нервової функції, а калій сприяє скороченню м’язів і роботі серця. Також соковиті плоди містять фолієву кислоту та ніацин. Вони важливі для клітинної функції та вироблення енергії, а провітамін А, який теж є у грушах, підтримує здоров’я шкіри і сприяє загоєнню ран.

 

Морква, цибуля, часник, квасоля, волоський горіх та інші продукти тривалого зберігання.Корінь селери 

Найближчими родичами цього локального коренеплоду є корені петрушки, пастернаку й ріпи. В кулінарії корінь селери може стати чудовою альтернативою картоплі — у 100 грамах приготованої селери міститься менше 1,5 грамів цукру і 1,6 грамівклітковини. Корінь селери може скласти конкуренцію картоплі і в овочевих рагу, супах та інших гарнірах. А в сирому вигляді він стане смачним компонентом салату. Поєднуйте його з яблуком, морквою, капустою — корінь селери додасть свіжого смаку та приємної хрусткої текстури.

Цей продукт багатий на клітковину, вітаміни В6 та С, містить фосфор, калій і марганець. А також є джерелом вітаміну К — у 100 грамах сирого кореня селери міститься половина необхідної його кількості на день. Вітамін К важливий для згортання крові і здоров’я кісток.

Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:

  • різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
  • фрукти та ягоди
  • цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
  • нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
  • молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 + nineteen =