Статтями 6 і 15 чинного Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також додатком №1 до нього передбачено обов’язкове зазначення речовин або продуктів, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.
Якщо ви чи ваша дитина має проблеми з харчовими алергенами, то краще завжди мати під рукою перелік речовин та продуктів, які можуть спричинити алергічну реакцію та непереносимість:
Показати детальний опис
Крім того, інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості визначено додатком 13 до Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Інформація про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини обов’язково зазначається в меню закладу освіти відповідним індексом в дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів). Інформація з розшифровкою індексів алергенів ( тут лінк на таблицю) або непереносимих речовин розміщується біля меню.
Інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості:
Індекс алергену | Розшифровка індексів алергенів або непереносимих речовин |
Г | глютен або його сліди |
Л | лактоза |
Ф | фруктоза |
ЗП | злакові продукти |
РП | ракоподібні продукти |
Я | яйця |
Р | риба |
А | арахіс |
СБ | соєві боби |
МП | молочні продукти |
ГХ | горіхи |
С | селера |
ГЦ | гірчиця |
К | кунжут |
ЛП | люпін |
М | молюски |
Матеріали погоджено МОЗ України