ХАРЧОВІ АЛЕРГЕНИ

Полуниця, креветки, яйця та інші алергенні продукти.

Статтями 6 і 15 чинного Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також додатком №1 до нього  передбачено обов’язкове зазначення речовин або продуктів, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.

Якщо ви чи ваша дитина має проблеми з харчовими алергенами, то краще завжди мати під рукою перелік речовин та продуктів, які можуть спричинити алергічну реакцію  та непереносимість: 

Показати детальний опис

Крім того, інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості визначено додатком 13 до Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»

Інформація про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини обов’язково зазначається в меню закладу освіти відповідним індексом в дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів). Інформація з розшифровкою індексів алергенів ( тут лінк на таблицю) або непереносимих речовин розміщується біля меню. 

Інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості:

Індекс алергену Розшифровка індексів алергенів або непереносимих речовин
Г глютен або його сліди
Л лактоза
Ф фруктоза
ЗП злакові продукти
РП ракоподібні продукти
Я яйця
Р риба
А арахіс
СБ соєві боби
МП молочні продукти
ГХ горіхи
С селера
ГЦ  гірчиця
К кунжут
ЛП люпін
М молюски

Матеріали погоджено МОЗ України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

sixteen − twelve =