РЕКОМЕНДАЦІЇ ВИХОВАТЕЛЮ “Як підготуватись та діяти в умовах виникнення надзвичайних обставин”

По перше в навчальних закладах потрібно розробити план дій на час виникнення надзвичайних обставин, ситуацій. В усіх вихователів  повинні бути номери телефонів (адреси електронної пошти) батьків дітей (родичів) для термінового зв’язку. Ці ж номери та адреси повинні бути роздруковані в письмовому вигляді та знаходитись у адміністрації навчального закладу та членів батьківського комітету.

Необхідно розуміти про те, кому дзвонити в першу чергу в екстреній ситуації (краще всього вибрати родича, що живе на іншому кінці міста, тому що при теракті чи НС в мікрорайоні часто переривається зв’язок). Родичу, якому Ви додзвонились у разі лиха, треба повідомити де ви з дітьми знаходитесь, в якому стані дитина (група), чи все гаразд. Він повідомить цю інформацію іншим членам родини.

У разі евакуації, обов’язково візьміть із собою журнал обліку щоденного відвідування та за нагоди, особисті речі дітей, аптечку та запас питної води. Перевірити у дітей наявність пам’яток з особистими даними дитини.

Про всяк випадок потрібно також планувати додаткові заходи для евакуації дітей-інвалідів та дітей із неврівноваженим характером.

Якщо під час тривоги журнал обліку щоденного відвідування  у вихователя не виявилося, тоді журнал необхідно якомога швидше доправити до місця збору, щоб провести повноцінну перекличку. Усі розмови та пустощі під час здійснення евакуації дітям потрібно заборонити задля того, щоб зайвий шум не заважав дітям чути усі команди та вказівки керівника групи.

Вихователю ні в якому разі не можна втрачати самовладання, панікувати самому і не допускати паніки серед дітей. Залишати приміщення при виникненні НС можна тільки в організованому порядку.  Вихователю потрібно пам’ятати, що паніка зазвичай створює штовханину, тисняву, причому евакуація значно ускладнюється, збільшується загроза життю вихованців.

Вихователю необхідно також знати його подальші дії після евакуації з будівлі закладу і місцезнаходження безпечних укриттів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × 2 =