Консультація для батьків “Загартування дітей дошкільного віку влітку”

Загартування дітей дошкільного віку

Система загартовуючих дій направлена на підвищення витривалості організму дитини, його опору на погані фактори зовнішнього середовища, а також на покращення пристосування до швидких і різких змін у погоді.

Засобами загартування є передусім природні фактори: повітря, вода, сонце, земля. Кожний природний фактор може бути застосований у цілях оздоровлення тільки у тому випадку, якщо відповідає гігієнічним потребам.

Таке загартування складається з того, що подразнення рецепторів шкіряної поверхні сприяє короткостроковому рефлекторному зниженню судин шкіри із наступним їх розширенням: видозміни серцевої діяльності, прискорення пульсу, деякі короткочасні підвищення артеріального тиску, видозмінені дихання.

В результаті всіх цих видозмін покращується рівень обміну речовин. 

Загартовуючі процедури:

– загартування водою

– обтирання рукавичкою

– обливання ніг

– ходіння босоніж

– купання у басейні

– загартування сонячними променями

– загартування повітрям

– загартування ґрунтом

Загартування сонячними променями

Загартування сонячними променями слід розпочинати після попередньої підготовки організму дитини повітряними ваннами. Сонячні ванни бажано проводити вранці і під вечір.

Сонячні ванни рекомендується проводити не раніше, як через 1,5 години після попереднього прийняття їжі і закінчувати не пізніше, ніж за 0,5 год. до їжі. Одяг дітей повинен захищати від перегріву: біла панама, світла сорочка, трусики. В перші сонячні дні слід регулювати перебування дітей під променями сонця, не дозволяти їм затримуватись одночасно більш ніж 5 – 6 хв. Після появи доброго загару, продовження перебування на сонці доводити до 8 – 10 хв. 2 – З рази. Сонячні ванни бажано закінчувати водними процедурами – обтирання, обливання.

Сонячні ванни обов’язково пов’язувати з водними процедурами і в літній період проводити їх після 10—15 хв. після купання, як висохне тіло. Таке співвідношення дає можливість ультрафіолетовим променям, які викликають утворення вітаміну «Д» більш інтенсивно проникати в дитячий організм.

Загартування повітрям

Загартування повітрям спочатку потрібно проводити в приміщенні, щоб дитячий організм адаптувався до пониження температури в повітрі.

Загартування таке слід проводити в полегшеному одязі протягом дня.

Дуже корисне перебування дітей влітку, восени і весною в ранкові години на свіжому повітрі.

Загартування водою

Дію води людина (дитина) використовує на собі з моменту народження. Всі гігієнічні процедури засновані на використанні води. При правильній організації вони можуть бути також і загартовуючим впливом.

В порядку збільшення сили дії водних процедур ми розділяємо таким чином: місцеві та загальні.

Місцеві: ранкове умивання, миття рук до ліктів, миття шиї, ніг.

Загальні: обтирання рукавичкою, обливання ніг, ходіння босоніж (по ранковій росі, вологих килимках), купання на свіжому повітрі, ігри з водою, снігом, крижинками.

Обтирання рукавичкою

Має бути пара рукавичок. Спочатку беруть їх сухими (для адаптації), а потім змочують у воді (початкова температура +34°с і зменшується кожні 3 дні до +23°с). обтиратись до легкого почервоніння в такій послідовності: верхні кінцівки, потім нижні, груди, живіт. Після обтирання вологою рукавичкою застосовують сухий рушник для легкого масажу (супутні заходи: різні рухи руками, повороти тулуба, нахили).

Обливання ніг

Обливання взимку перед сном, влітку після сну (Т води від +26 до +18, кожен раз знижувати). При обливанні контрастному Т +36°, кінцева +25°с. Супутні заходи: потупування ногами, згинання та розгинання пальців.

Ходіння босоніж

По ранковій росі – весною, влітку, восени. Впродовж року ходити по вологих килимках в приміщені, килимки просочені розчином морської солі, йоду, відварами лікарських рослин. Залежно від різновиду, температури повітря, місця проведення процедура триває від 1 до 10 хвилин.

Супутні заходи: вправи для профілактики плоскостопості.

  Ігри з водою

Ігри з водою слід проводити цілий рік, влітку на вулиці, в зимовий час в приміщенні. Наприклад, гра з водою «Каченята». Діти занурюють пластикові, гумові іграшки у воду та намагаються утворити свої казкові композиції.

Купання у виносному басейні

Процедура, яку діти проводять з великим задоволенням і радістю. Купання проводиться у першу половину дня з 10 до 12 год., або в другу половину з 15 до 17 год.. Термін купання 3 – 10 хв.

Купання в воді можна поєднувати з танцями, іграми. Температура повітря повинна бути до +26°, температура води не нижча +22°.

Загартовувати дітей необхідно для того, щоб підвищити їх
стійкість до впливу низьких і високих температур повітря і за рахунок цього запобігти часті захворювання.
Основні ефекти процедур що гартують:
§  Зміцнення нервової системи,
§  Розвиток м’язів і кісток,
§  Поліпшення роботи внутрішніх органів,
§  Активізація обміну речовин,
§  Несприйнятливість до дії хвороботворних чинників.

При загартовуванні дітей слід дотримуватися таких основних принципів:
* Проводити загартовуючі процедури систематично,
§  Збільшувати час впливу загартовуваного фактора поступово,
§  Враховувати настрій дитини і проводити процедури у формі гри,
§  Починати загартовувати в будь-якому віці,
§  Ніколи не виконувати процедури, якщо малюк замерз, тобто не допускати переохолодження дитини,
§  Уникати сильних подразників: тривалого впливу холодної води або дуже низьких температур повітря, а також перегрівання на сонці,
§  Правильно підбирати одяг та взуття: вони повинна відповідати температурі навколишнього повітря і бути з натуральних тканин і матеріалів,
§  Загартовуватися всією сім’єю,
§  Процедури загартовування поєднувати з фізичними вправами і масажем,
§  В приміщенні, де перебуває дитина, ніколи не курити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 − fifteen =