КОРИСНИЙ КАЛЕНДАР. ЖОВТЕНЬ

ФОКУС МІСЯЦЯ:
МОРКВА, ГАРБУЗ, РІПА, ТРОЯНДА, ФУНДУК

Осінь — пора найбільшої родючості. Зараз овочі, фрукти і ягоди максимально наповнені корисними речовинами. Формуючи свою тарілку, керуйтеся принципом різноманітності. Це один із ключів до здорового харчування. Коли дітям розповідають про наповнення тарілки, використовують вираз «веселка в тарілці». Це чудова метафора! Використовуйте її в бесідах зі своїми малюками, та пам’ятайте, що це так само стосується і дорослих.

Помідор. Ріпа. Гарбуз. Броколі. Брюссельська капуста. Червона редька. Топінамбур. Цвітна капуста. Ріпа. Бруква. Цибуля-порей. Хрін. Солодкий перець.МОРКВА

Яскраво-помаранчева морква — один із найдоступніших овочів осінньо-зимового періоду. Запікайте її разом із іншими коренеплодами, додавайте в салати та пироги, а також їжте свіжою. Сира морква — хороший перекус: тривале жування твердого коренеплоду пролонгує час прийому їжі, а клітковина у її складі дасть відчуття насичення.

Хрустка і поживна морква містить вітамін К, калій, біотин, вітамін В6, клітковину, багато антиоксидантів, а також корисні фітокомпоненти: бета-каротин і альфа-каротин, лютеїн і лікопен. Завдяки цьому яскравий овоч допомагає підтримувати здорову вагу, регулює рівень холестерину, покращує здоров’я очей та шлунково-кишкового тракту.

ГАРБУЗ

Гарбуз. Універсальний осінній овоч: з гарбуза можна приготувати як пікантні, так і солодкі страви. Супи, пироги, запіканки, десерти — скрізь гарбуз знайде собі місце. Він поживний, а разом із тим низькокалорійний. Експериментуйте з різними сортами, пробуйте додавати до м’ясних страв і готувати з гарбуза десерти. Якщо віддаєте перевагу простим стравам — запікайте його із травами.

Цей овоч багатий на харчові волокна, а також є чудовим джерелом вітаміну А — в 100 грамах буде майже денна його норма. Крім того, гарбуз забезпечить близько третини добової норми вітамінів К та Е і близько 10% потрібної дози вітамінів В6 і С, а також рибофлавіну. А з мінералів тут можна знайти мідь, залізо, магній і калій.

РІПА

Смачний коренеплід, який добре поєднується з іншими овочами та у приготованому вигляді стане чудовим гарніром до страв із м’яса чи риби. Її можна їсти також і свіжою. Поріжте брусочками або потріть на терці і зробіть салат — обирайте свій варіант, який приживеться у вашому меню.

Ріпа — низькокалорійний овоч: у 130 грамах сирого продукту всього лише 36 калорій! Ріпа містить 2 грами клітковини, багато вітаміну С, а також фолієву кислоту, фосфор і кальцій.

Коренеплоди — ідеальний гарнір. Проте важливо розуміти, що картопля-пюре та запечена зі шкіркою картопля — це два різних продукти з точки зору вмісту корисних речовин. Також пам’ятайте, що варені овочі втрачають велику кількість поживних речовин, тому найкращий спосіб їх приготування — запікання.

Шпинат. Мангольд. Троянда.

ТРОЯНДА

Квіти липи, кульбаби, меліси часто додають у чай або заварюють для приготування самостійного напою. Трояндовий чай — призабутий напій. Пелюстки троянди можна заварювати як у холодній воді, так і в окропі. Вони мають ніжний, трохи солодкуватий смак, тому можуть стати здоровою альтернативою компотам.

Чай із листя троянди, а також із квітів гібіскусу найбільше цінують за червоний пігмент. У ньому міститься вітамін Р — незамінний для нашої серцево-судинної системи. Отже, трояндовий чай допоможе зміцнити судини і підвищити фізичну витривалість, а у разі регулярного вживання — зменшити алергічні реакції та очистити кров.

Яблуко. Груша. Інжир. Виноград.
Насіння льону. Ріпчаста цибуля. Часник. Фундук. Волоський горіх. Картопля. Гарбузове насіння. Квасоля.ФУНДУК

Лісовий горіх смакуватиме сирим, смаженим чи як паста. Його можна додати до перекусу чи основної страви. Осінні свіжозібрані горіхи у пріоритеті, тому що мають особливий ніжний смак.

Фундук, як і решта горіхів, багатий на поживні речовини, має високий вміст білка, жирів, вітамінів і мінералів. Ці горіхи є хорошим джерелом мононенасичених та поліненасичених жирних кислот, містять велику кількість омега-6 та омега-9.

Жменька горішків (близько 20 штук) містить 2,7 грама клітковини, тобто 11% рекомендованої денної норми, 87% денної норми марганцю, 24% — міді та 21% — вітаміну Е. Також у лісовому горіху є тіамін, магній, вітамін B6, фолієва кислота, фосфор, калій та цинк.

Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:

  • різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
  • фрукти та ягоди
  • цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
  • нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
  • молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − fourteen =